Sporočilo je bilo presenetljivo še posebej po zadnjih dogodkih, ki so se zgodili prejšnji teden na Večeru šampionov, ki ga je prvič organizirala SZS. Na njem sta Ulaga in Kürner-Čadova delovala z roko v roki, se na rdeči preprogi slikala z vsemi povabljenci, imela vsak svoj govor... Navzven sta torej delovala kot tandem, ki ima vizijo vodenja panožne zveze z najvišjim proračunom v državi.

Ko smo skušali priti zadevi do dna, smo ugotovili, da se je včeraj v Podutiku dogajala drama s filmskim scenarijem. Želeli smo stopiti v stik z Ulago, ki je ta čas v tujini, a nam je pred mobilnega sporočila napisal, da bo vse pojasnil v torek, da pa njegova poteza nima športnega ozadja.

Bolj profesionalna je bila glavna igralka Barbara Kürner Čad: »Nad včerajšnjim dogajanjem na smučarski zvezi sem šokirana. Gre za nezakonit ukrep predsednika, ki ni v skladu z njegovimi pristojnostmi. Zjutraj sta me na smučarski zvezi pričakala dva predsednikova pooblaščenca. Zahtevala sta, da zapustim prostore smučarske zveze, želeli so me odstraniti tudi s pomočjo policije. Nekaj časa sem počakala, nato pa zadevo prepustila odvetnikom. Uveljavljala bom vsa pravna sredstva.« Kürner-Čadova je postala direktorica leta 2011, ko je bil predsednik SZS Tomaž Lovše.

Ko smo v nadaljevanju dneva klicali člane izvršilnega odbora SZS, smo izvedeli, da tudi oni (ali vsaj večina njih) o predsednikovi nameri nimajo pojma. Vse skupaj jih je šokiralo. »Vem toliko, kot vi. Prebral sem zgolj sporočilo za javnost. Kot vem, se Ulaga ni posvetoval z nobenim članom izvršilnega odbora. Kot mi je znano, lahko predsednik po statutu le predlaga razrešitev, ne more pa sprožiti postopka prisilne odpovedi. Smučarska zveza ima statut, ki ga je treba spoštovati,« pravi član izvršilnega odbora SZS Srečko Medven. »Pričakujem, da bo v ponedeljek sklicana seja izvršilnega odbora smučarske zveze. Lahko jo skliče predsednik ali trije člani IO. Glede na to, da je Ulaga v torek sklical tiskovno konferenco, verjamem, da se bo dotlej že vrnil iz tujine. Osebno se s takšnim ravnanjem Ulage ne strinjam. Dovolj imam, da vleče vsak stvari po svoje. Zadeve bomo morali razčistiti enkrat za vselej,« je zaključil Medven.

Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter član IO SZS, pa nam je povedal: »Ne poznam razloga, zakaj je prišlo do izredne odpovedi. Od direktorice sem dobil le pismo, da zahteva izredno sejo izvršnega odbora SZS. Zdaj čakam, da jo nekdo skliče, nato bomo videli, kako naprej. Osebno nisem za takšen način odstavitve, saj nismo delniška družba, v kateri bi nadzorni odbor odločitve o menjavi sprejemal čez noč. Namesto da stvari urejajo prek pooblaščencev odvetnikov, bi bilo veliko boljše, če bi stvari razrešila s pogovorom.«