Čeprav bo Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) z najnovejšo, več kot stomilijonsko podražitvijo projekta blok 6 kršila zaveze, ki jih je lani dala državi, ta še vedno nima pravne podlage za razveljavitev svojih poroštev.

Tako bi lahko povzeli odgovor ministrstva za finance na več vprašanj, ki smo jih nanj naslovili v povezavi z zadnjo podražitvijo TEŠ 6. Še včeraj opoldne je minister Uroš Čufer na seji državnozborskega odbora za finance poudaril, da bo treba razmisliti, ali napoved TEŠ, da bo projekt stal najmanj 1,45 milijarde evrov, pomeni tudi pravne posledice za 440 milijonov evrov poroštev, s katerimi država jamči za posojilo Evropske investicijske banke (EIB). A iz pojasnil, ki smo jih prejeli z ministrstva, je bolj ali manj jasno, da država teh poroštev ne more več odpoklicati.

V Šoštanju so državo prinesli okoli

Spomnimo, novembra lani je nekdanji direktor TEŠ Simon Tot s tedanjima ministroma za finance in infrastrukturo, Janezom Šušteršičem in Zvonkom Černačem, podpisal pogodbo o ureditvi razmerij v zvezi s projektom blok 6. Z njo so se v Šoštanju zavezali, da bo skupna investicijska vrednost TEŠ 6 nižja od 1,3 milijarde evrov. Vlada Janeza Janše je prav s ceno pogojevala tudi odobritev samih poroštev, kar je nedvoumno zapisala tudi v zakon, ki ga je državni zbor sprejel julija lani.

A že slabo leto dni kasneje postaja jasno, da so v Šoštanju državo uspeli spet prinesti naokoli. Le slaba dva meseca po podpisu pogodbe je tako Simon Tot zapustil vrh TEŠ. Vajeti projekta je ob asistenci Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) spet prevzel krog Uroša Rotnika, nekdanjega dolgoletnega direktorja TEŠ. Kot je znano, je prav Rotnik leta 2008 z Alstomom sklenil pogodbo o dobavi tehnološke opreme, ki gre močno na roke francoskemu dobavitelju. Že pred meseci je postalo jasno, da se projekt ne bo več cenil, ampak da bo še krepko dražji. Njegova trenutna (še neuradna) cena se giblje pri 1,45 milijarde evrov, pri čemer do javne predstavitve novega investicijskega načrta še ni natančno znano, katere postavke v projektu so se spet »napihnile«.

Kljub temu da v TEŠ torej ne bodo izpolnili zaveze, ki so jo dali ob odobritvi poroštev, pa ima država očitno spet zvezane roke. Na finančnem ministrstvu so nam namreč pojasnili, da je končna skupna vrednost projekta v zakonu res določena kot poseben temeljni pogoj za izdajo poroštva. A obenem so priznali, da cena »ni eksplicitno določena kot pogoj za veljavnost poroštva«. Povedano drugače, TEŠ se je morala k nižji ceni od 1,3 milijarde evrov zavezati le ob odobritvi poroštva, kasneje pa lahko projekt očitno nemoteno draži.

Kaj sploh še ostane državi?

»Tudi besedilo pogodbe, ki jo je država podpisala z EIB, poroštvo določa kot nepreklicno in brezpogojno. Pri tem je banka vztrajala. Ker je bila poroštvena pogodba ratificirana z zakonom, ima tudi veljavnost zakona, zato je Republika Slovenija ne more odpovedati ali razveljaviti,« so še dodali na ministrstvu.

Kaj torej sploh ostane državi, ujetnici vse bolj spornega projekta, katerega ekonomiko ob vedno višji končni vrednosti resno načenjajo že nizke tržne cene električne energije in nejasnosti glede cene lignita iz Premogovnika Velenje? Vrnimo se k prej omenjeni pogodbi med TEŠ in obema ministrstvoma. Ta med sankcijami za kršitve zavez poleg denarnih kazni, ki skupaj ne smejo preseči 100.000 evrov, predvideva tudi odstop poslovodstva TEŠ. A to bo v prihodnjih tednih na vse pretege skušalo dokazati, da so za podražitve odgovorni njegovi predhodniki. Če bodo pri tem uspešni, lahko vlada na podlagi pisne obrazložitve iz Šoštanja odloči, da vodstvu TEŠ ni treba odstopiti. Ob tem velja dodati, da je aktualni direktor TEŠ Peter Dermol član koalicijske SD. Toda tudi v trdem jedru stranke, ki ima zdaj glavno besedo pri projektu, je bilo včeraj zaznati prve razpoke. Vodji poslanske skupine Matjažu Hanu je bilo tako včeraj »žal in nerodno, da je rekel kakršno koli dobro besedo za ta projekt«.

Minister Čufer je sicer včeraj »videl le tri možnosti«. »Ali stisnemo zobe in nadaljujemo projekt, ali ustavimo projekt in imamo napol ruševino, ali pa poiščemo nekoga, ki bo dokončal projekt, če ga sami nismo sposobni,« je Čufer dejal poslancem in dodal, da bodo za projekt TEŠ 6 nujni še dodatni viri za dokončanje. Vlada bo morala o ugotovitvah glede odgovornosti za podražitve poslancem poročati do 21. junija.