Veliki domači trgovci in več tisoč prodajnih mest po vsej Sloveniji, do katerih je imela družba Diners Club Slovenija Tomaža F. Lovšeta marca letos za skoraj osem milijonov evrov neporavnanih obveznosti, bodo že v naslednjih dneh izvedeli, ali bodo videli ves svoj denar.

Medtem ko se tekoči prilivi od obročnih odplačil stekajo na poseben račun banke Unicredit, ki si je v nepojasnjenih okoliščinah priborila ekskluzivno pravico do poplačila svojih terjatev, v Dinersu poteka skrbni pregled. »Končan bo v naslednjem tednu. Na podlagi ugotovitev bodo sprejete nadaljnje odločitve,« nam je včeraj zaupal novi prokurist Dinersa Jože Kaligaro. Potrdil je, da je ta položaj zasedel na pobudo »v prvi vrsti bank in tudi trgovcev«. Ali je ena od možnosti tudi stečaj Dinersa in nato prenos poslovanja na drugo podjetje? »Vse možnosti so trenutno še odprte.«

Ker naj bi bila »luknja« v Dinersu kljub dobljenim sredstvom od nedavne prodaje italijanskega Dinersa previsoka, bi lahko bila tudi za slovenski Diners rešitev prodaja novemu lastniku. Interes zanj naj bi obstajal, saj je za neporavnane obveznosti do trgovcev in odvzem licence po ugotovitvah Banke Slovenije krivo Lovšetovo izčrpavanje družbe. Glavna kartična dejavnost je medtem menda povsem zdrava. Kot najverjetnejša nova lastnica Dinersa se omenja avstrijska Erste Bank, ki ji je Lovše pred leti prodal hrvaški Diners Club Adriatic.

Za zdaj je ključno vprašanje, kako bodo banke upnice in novi lastniki ponovno zagnali Diners, saj bo to neposredno vplivalo na trgovce in njihove 25-milijonske terjatve. Ali bo novi lastnik saniral celotni Diners z Lovšetovimi nasedlimi naložbami vred, ali bo prevzel zgolj zdravo jedro in ostalo prepustil propadu ali pa bodo licenco enostavno prenesli na drugo družbo in začeli na novo? V zadnjem primeru bi zagotovo močno trpel utrpel ugled Lovšeta, ki je bil v zadnjih letih celo predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in ameriške gospodarske zbornice, prejšnjemu finančnemu ministru Janezu Šušteršiču pa je svetoval pri sanaciji bank.

»Posel se bo nadaljeval, saj je to v interesu vseh deležnikov,« je bil nedvoumen Kaligaro in je povedal, da je Diners v postopku poplačila upnikov. Vendar je razkril, da so prvi na vrsti ločitveni upniki, torej banka Unicredit, šele nato bodo sledili trgovci. Ker ti zdaj že dvakrat zapored niso dobili sredstev iz naslova obročnih plačil, je nekaterim med njimi prekipelo. »Od odvzema dovoljenja za opravljanje plačilnih storitev od Diners Cluba Slovenija oziroma podjetja DC Finance nismo prejeli nobenih izplačil, čeprav so bila predvidena, in tudi odločba Banke Slovenije Diners Cluba ne omejuje pri izvrševanju že zatečenih pogodbenih obveznosti,« so bili ostri v Merkurju. Ker niso prejeli predvidenih izplačil, so že vložili izvršbo na zapadle terjatve. Drugi veliki trgovci, na katere smo se obrnili, so zadržani pri razkrivanju podatkov o tem, kako so pri poslovanju z Dinersom zavarovali svoje interese. Čeprav so priznali, da imajo neporavnane terjatve, so dejali le, da so z vodstvom družbe v stalnih stikih in pričakujejo poplačilo.

»Stečaj v tem trenutku ni alternativa. Trdno verjamemo, da ta ni v nikogaršnjem interesu, niti imetnikov, kartic niti prodajnih mest, niti bank, pa tudi, da to ni bil namen Banke Slovenije,« so neomajni v Dinersu. Prizadevajo si, da bi čim prej dobili vsaj začasno licenco. »S pridobitvijo licence in dodatnega kapitala, s katerim bi poplačali prodajna mesta, bi lahko vzpostavili normalno poslovanje, kar bi omogočilo ponovno uporabo kartic Diners Cluba,« so dodali.