V prihodnji sezoni si bo občinstvo na velikem odru SNG Drame Ljubljana lahko ogledalo šest premiernih uprizoritev, v Mali drami pa pet. Kot je poudaril snovalec repertoarja, dosedanji umetniški vodja Eduard Miler, bo naslednjo sezono tematsko skupaj povezoval »človek egoist«. »V novi sezoni se sprašujemo predvsem o človeku, posamezniku v finančnem spletu viharnih družbenih gibanj in neučinkovitih političnih odločitev. Gre torej za vprašanje kaosa pred izoblikovanjem novih stabilnih življenjskih okoliščin,« razkriva Miler.

Sukanje okoli krize

Prihodnja sezona, ki bo kot novost prinesla abonma Najst, namenjen najstnikom, bo odrasli publiki ponudila zelo raznolik nabor besedil, ki sega od antike pa do domačih novitet. Kot prva premiera velikega odra bo septembra ponujena drama Boris Milena Radko Dušana Jovanovića. Delo, ki ga bo avtor sam postavil tudi na oder, na zabaven način spregovori o ljubezenski intrigi med tremi predstavniki starejše generacije. Sledila bo Svatba Rudija Šeliga in v režiji Jerneja Lorencija, ki je danes še posebej aktualna, saj izpostavlja vprašanje humanosti v času, ko je kriza zarezala v najranljivejše človeško tkivo. Novembra pa bo oder zavzela Camusova Kaligula, pod režijo katere se bo podpisal Vito Taufer in ki v ospredje postavlja avtoritarnega oblastnika, neizprosnega v uveljavljanju svoje volje do moči.

Drugi del sezone bo na veliki oder februarja najprej prinesel Cankarjevega Kralja na Betajnovi, ki bo postavljen v koprodukciji s SNG Maribor. Po mnenju režiserja Eduarda Milerja je ta tekst relevanten v vseh časovnih obdobjih, »posebno aktualnost pa dosega prav zdaj, ko se na lastni koži soočamo z brezmejno izrabo oblasti in poskusom upora proti neetičnemu ravnanju voditeljev in političnih elit«.

Mitsko zgodbo o Medeji, ki se svojemu nezvestemu možu maščuje na enega najbolj okrutnih načinov, bo po Senekovi predlogi režirala Meta Hočevar. Sezona na velikem odru pa se bo sklenila z uprizoritvijo Državljana Kana, ki ponuja analitično zgodbo o življenju premožnega in vplivnega lastnika časopisne mreže. Po motivih filma Orsona Wellesa bo za režijo poskrbel Tomaž Pandur.

Med japonsko in domačo dramo

Mala drama, ki naj bi v prenovljeni podobi predvidoma zaživela v začetku oktobra, bo vrata odprla z Evripidovo Alkestido. Drama, ki jo bo režiral Boris Liješević, opozarja, kaj se zgodi z žensko, ki končno dobi priznanje moške družbe. Pod taktirko Mateje Koležnik pa bo prvo slovensko uprizoritev doživela absurdna igra Prijatelji japonskega dramatika Koboja Abeja, ki odpira problem posameznikove svobode v sodobnem svetu.

Krstno bo v režiji Igorja Pisona uprizorjen še Angel pozabe Maje Haderlap, ki subtilno spregovori o položaju slovenske manjšine pod avstrijsko oblastjo. Sezona Male drame pa se bo zaključila z nemško noviteto Nekaj sporočil za vesolje Wolframa Lotza, v kateri se dva moška sprašujeta o smislu obstoja. To razgibano igro bo režiral Sebastijan Horvat.

Predvidoma že januarja pa bo SNG Drama v sodelovanju z Vio Negativo uprizorila predstavo Nerazrešljivo #4 Bojana Jablanovca, Grege Zorca, Katarine Stegnar in Marka Mandića.

Ves čas na preži

Novi ravnatelj Drame Igor Samobor se namerava pri sestavljanju kasnejših repertoarjev ozirati k vsem preteklim dobrim programskim praksam, ki jih je doslej ponudila SNG Drama Ljubljana, saj meni, da v gledališču nikoli ni dobro presekati z vsem predhodnim ustvarjanjem. Že sedaj pa namiguje, da se bo vsebinsko po vsej verjetnosti sukal okrog stoletnice prve svetovne vojne, saj je mnenja, da trenutno živimo odsev te vojne, le da nam strahu sedaj ne povzročajo tanki in bombe, temveč nestabilne banke.

Kot bolj ambiciozen projekt pa Samobor omenja ustanovitev Drama centra, v katerem naj bi potekala predavanja, delavnice ali koncerti, predvsem pa javne debate, povezane s programskimi sklopi, ki bi prav tako prispevale k sooblikovanju samih predstav. »Želim si, da bi postali odprto gledališče, prostor izpraševanja problemov. V teh časih moramo biti ves čas na preži.«