Tomaž Marinček je ekonomski tehnik in diplomirani inženir elektrotehnike, med šolanjem usmerjen na področje telekomunikacij. Če bi lahko izbiral v njegovih očeh popolno izobraževanje, bi verjetno danes vedel še nekaj več s področja računalništva ter multimedije.

V časih naših očetov in mam, stricev in tet, pa tudi babic in dedkov, sta bila povečini dovolj zaključeno šolanje ter dokaj preprosto napisana prijava ali neposreden stik z osebo, ki je v podjetju skrbela za kadrovanje. Današnja realnost je precej drugačna – le redkim se ni treba ukvarjati z vprašanjem zaposlitve, ker jih obkrožajo vplivni ljudje, ki lahko poskrbijo za njihov zaposlitveni status.

Če se ne prepustiš samopomilovanju, imaš na voljo kar nekaj metod za iskanje zaposlitve. Pomagaš si lahko s kariernimi centri, hitrimi zaposlitvenimi zmenki, mreženjem v živo in na spletu, obiskovanjem različnih zaposlitvenih delavnic, z registracijo na zaposlitvenih portalih, včasih pa se z nekaj sreče nepričakovano znajdeš sredi priložnosti za zaposlitev. Tomaž Marinček nam je opisal svoje izkušnje pri iskanju zaposlitve in poti, ki jih je ubiral pri tem.

Karierni center

Za Karierni center sem izvedel na Facebooku. Ko sem v oglasu videl priložnost, da se naučim novih veščin, nisem odlašal s prijavo. Zanimanja za fokusno skupino je bilo precej, zato lahko rečem, da sem bil med srečnimi izbranci. Na uvodnem srečanju so nam predstavili namen in program delovanja skupine, nato smo več tednov pilili veščine pisanja življenjepisa, nastopanja na razgovoru, si izmenjali svoje zgodbe in zaposlitvene tegobe, ob tem pa tudi izvedeli za kar nekaj inovativnejših pristopov iskanja zaposlitve, kakršna sta »elevator pitch« in do petminutni samopredstavitveni zmenek z delodajalci, ki sem se ga udeležil tudi sam.

Mreženje v živo in na internetu

Več kot poznaš ljudi, večje so možnosti za uspeh. Zato sem poznanstva navezoval (in jih še vedno) na javnih prireditvah, zabavah, preko prijateljev in tudi na spletiščih, kot so Facebook, LinkedIn in Google+. Vendar pa je pred tem treba razčistiti, kaj si želiš početi v življenju, ter si obenem izbrati tudi alternativno, zase zanimivo delo. V kolikor se pojavijo težave pri izboru, lahko v Centru za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS) na podlagi izkušenj pripomorejo k lažji odločitvi. Poleg tega CIPS, tako kot KC, ponuja pomoč pri oblikovanju življenjepisa in pripravi za zaposlitvene razgovore, pri usmerjanju na želeno poklicno pot, svetovanje pri poklicnih prekvalifikacijah ipd. Zaradi narave dela neposredno sodeluje z območno enoto Zavoda za zaposlovanje. Na tega sem računal, da mi bo pomagal, a več kot slabo pripravljene delavnice društva Papilot ni bil sposoben organizirati.

Zaposlitveni portali

MojeDelo.com, Zaposlitev.net, mojaZaposlitev.si, PoiščiDelo.si … vsem je skupno, da po enakem principu ponujajo registracijo, oblikovanje osebnega zaposlitvenega profila, objavo zaposlitveno-predstavitvenih dokumentov ter pregledovanje oglasov. Odločil sem se za portal Zaposlim delodajalca, ki ponuja kreativno možnost osebne predstavitve. Pri oblikovanju predstavitve skoraj ni ovir, kar je dobro tudi za delodajalce, saj lahko ti prek bolj osebne predstavitve lažje prepoznajo potencialen kader.

Resno iskanje službe terja precej načrtovanja, resnosti ter vztrajnosti. Moja pot je bila dolga in naporna. Brez rednega dohodka sem bil dobrih štirinajst mesecev, kar je za nekoga, ki se želi osamosvojiti, hud udarec. V prvih mesecih brezposelnosti sem iskal zaposlitev predvsem na svojem področju, a pozneje spoznal, da imam s takšnim razmišljanjem zelo majhne možnosti. Razširil sem »rajon« ogledanih zaposlitvenih oglasov ter se prisilil požreti svoj ponos, češ zakaj bi počel nekaj, kar terja nižjo formalno izobrazbo, kot jo imam. Kljub temu je minilo še precej časa, preden so odgovori na moje prijave na zaposlitvene oglase bolj redno prihajali v elektronski in klasični poštni nabiralnik. Na srečo, najbrž zaradi svojega karakterja, sem vzdržal ter se trudil, da niti en dan brezposelnosti ni bil vržen stran. V dneh, ko resnejših zaposlitvenih priložnosti ni bilo, sem si odpočil (izleti v naravo so koristni za pridobivanje novih idej), razmislil, ali sem morda kaj napak storil, predvsem pa si postavil nove, realne cilje. jpš