Ena izmed udeleženk programa Opustimo kajenje, Tina Cvetko Burja, je pred letom in pol uspešno prenehala s kajenjem in opozarja na pomen skupnega premagovanja kajenja. »Prav redna srečanja z ljudmi, ki se soočajo s podobnimi problemi kot jaz, so mi pomagala, da danes nikoli več ne pomislim na cigareto,« je zadovoljna Cvetko-Burjeva.

Kot pomoč pri opustitvi kajenja se lahko udeleženci odločijo tudi za nikotinsko nadomestno terapijo, s katero si pomagajo premagovati prve abstinenčne težave po opustitvi tobaka. Vodja projekta Silva Zamljen iz Lekarne Ljubljana izpostavlja, da se je treba zavedati, da je »prenehanje kajenja dinamičen proces in da je zagotovo najtežji del zadnja stopnja vzdržnosti, zato se naša skrb za udeležence v programu nadaljuje tudi po končanih rednih srečanjih.«

Projektu se je letos pridružil tudi publicist, slikar in pisatelj Brane Kastelic, ki je kot motivacijo pri opustitvi kajenja vsem, ki si želijo prenehati, položil na srce: »Spreobrnjenci naj bi bili najhujši, a jaz nisem spreobrnjen. Sem pa obrnil novo poglavje v življenju – brez dima! Lepo mi je, lepše kot prej. Pa tudi vsem okrog mene!«

Program Lekarna Ljubljana v sodelovanju z Nicorette izvaja že tretje leto.

Življenje brez cigarete je lepše

Ozaveščanje o prednostih, ki jih prinaša prenehanje s kajenjem, je Lekarna Ljubljana letos pričela že nekaj dni pred 31. majem, Svetovnim dnevom brez tobaka. Od ponedeljka do petka je v Centralni lekarni nudila brezplačne meritve ogljikovega dioksida v izdihanem zraku, na Prešernovem trgu pa je postavila tudi figure ljudi, ki prikazujejo, kaj se dogaja v človeškem telesu po zadnji pokajeni cigareti.

S pomočjo mimoidočih pa je Lekarna Ljubljana pripravila tudi video projekt »Povejmo svoje mnenje, premagajmo kajenje«, s pomočjo katerega opozarja na brezplačno pomoč, ki jo ponujajo v sklopu svojega programa. Želijo si namreč, da bi čim več kadilcev izkoristilo ponujeno priložnost in stopilo na pot k bolj zdravemu življenju. Prostovoljci so lahko sodelovali pri snemanju videa posnetka in povedali, zakaj je življenje brez cigarete lepše in zakaj si želijo, da njihovi najdražji opustijo kajenje.