Za plačevanje prispevkov bo pri samostojnih podjetnikih osnova znašala 65 odstotkov povprečne zadnje bruto plače je osnova za plačevanje prispevkov.

Pri samozavarovancih pa bo osnova za plačevanje prispevkov znašala 35 odstotkov od povprečne bruto plače. Enako bo veljalo za športnike.

Predlog interventnega zakona še vedno ni deležen enotne podpore koalicije, je po koalicijskem usklajevanju poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar. Pojasnil je, da zadnji popravljeni predlog zakona uživa podporo PS, SD in DeSUS, še vedno pa ni povsem zadovoljna DL. Po Gantarjevih besedah je usklajevanje "na meji, preko katere je težko iti".

Odprto ostaja vprašanje plačevanja prispevkov od dividend in najemnin, ki mu nasprotujejo v Državljanski listi. Minister Gantar napoveduje, da bo vztrajal, da prispevki od dividend in najemnin ostanejo v interventni zakonodaji.

Gantar je opozori, da je v tem trenutku težko najti drugo in boljšo rešitev. Po njegovih besedah je namreč v igri le interventni zakon in ne sistemske spremembe zakonodaje na več področjih: "Vsi se morajo zavedati, da govorimo o interventnem zakonu zato, ker so potrebni nujni in takojšnji ukrepi zaradi problema zmanjševanja prispevkov v blagajno."

Ob tem je minister poudaril, da "veliko alternative ni". Kot je dejal, "bo zakon sprejet ali pa se bomo morali začeti pogovarjati o zmanjševanju pravic dostopnosti do zdravstvenih storitev".

"V popuščanje smo šli, ker nismo želeli po eni strani ogroziti interventnega zakona, na drugi strani pa so nas z nekaterimi argumenti tudi prepričali," je dodal Gantar. Po njegovih besedah bi vendarle lahko prišlo tudi do neupravičenih obremenitev nekaterih skupin.

Poslanka Državljanske liste Kristina Valenčič je povedala, da prispevkom za zdravstveno zavarovanje od dividend in najemnin v njihovi stranki nasprotuje zato, ker gre za kapitalske dohodke.

V vseh poslanskih skupinah so sicer zadovoljni s predlaganimi spremembami prvotnih ukrepov, ki nekoliko razbremenjujejo samostojne podjetnike.

Preberite tudi današnji članek v tiskani izdaji: Milejši dvigi prispevkov za samostojne podjetnike