Vodja odprave Semjon Grigorjev je povedal, da je samica mamuta umrla v starosti okoli 60 let pred približno 10.000 do 15.000 leti, in da je to prvi primer odkritja ostarele samice mamuta.

Še bolj presenetljivo pa je dejstvo, da je bila med ostanki še vedno ohranjena kri in mišično tkivo. »Ko smo zlomili led pod trebuhom, je od tam pritekla kri. Bila je zelo temna,« je povedal Grigorjev, sicer znanstvenik na univerzi v Jakutsku. »To je najbolj vznemirljiv primer v mojem življenju. Kako je mogoče, da se je kri ohranila v tekoči obliki? In tudi mišično tkivo je rdeče, v barvi svežega mesa,« je dodal.

Povedal je tudi, da je spodnji del mamutke dobro ohranjen, ker je ostal v vodi, ki je pozneje zamrznila. Zgornji del telesa, vključno s hrbtom in glavo, so najverjetneje pojedli plenilci, je dodal. »So pa odlično ohranjene sprednje noge in trebuh, medtem ko so od zadnjega dela ostale le še kosti,« je pojasnil Grigorjev.

Po njegovih besedah odkritje daje znanstvenikom novo upanje, da jim bo uspelo klonirati volnatega mamuta. »Je dobra priložnost, da bomo našli celice, ki nam bodo pomagale uresničiti naš projekt kloniranja mamuta. Noben drug prej odkriti mamut ni imel tako dobro ohranjenega tkiva,« zadovoljstva ni skrival Grigorjev. Lansko leto je namreč univerza, na kateri dela, podpisala dogovor s pionirjem kloniranja Hwang Woo-Sukom z južnokorejske fundacije za biotehniške raziskave, ki je leta 2005 uspela klonirati psa, poroča portal Phys.