"Zimske olimpijske igre so se spremenile v pošastno prevaro. Od skupno 50 milijard ameriških dolarjev, namenjenih igram, je izginilo od 25 do 30 milijard dolarjev," sta v četrtek v poročilu zapisala velika kritika politike uradnega Kremlja Boris Nemcov in Leonid Martinjuk, člana opozicijskega gibanja Solidarnost. Poročilo sta pripravila na podlagi polletnega proučevanja različnih javno dostopnih podatkov o stroških velikopoteznega projekta. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so igre na "dobri poti", da postanejo najbolj potratne v vsej zgodovini olimpijskega gibanja.

Nemcov in Martinjuk v poročilu opozarjata, da so praktično vse posle pri gradnji športne infrastrukture in obnovi cestnega ter železniškega sistema v Sočiju prevzela velika podjetja, ki so v državni lasti ali v lasti milijarderjev z dobrimi zvezami v Kremlju.

"Olimpijske igre so osebni projekt Vladimirja Putina. In povsem jasno je, kdo je ukradel ves ta denar. Tisti, ki so blizu Putinu," sta opozorila velika kritika politike ruskega predsednika. Ruska uradna politika se na hude obtožbe opozicije še ni odzvala. Nemcov in Martinjuk sta poročila namenoma objavila sočasno z obiskom odhajajočega predsednika olimpijske družine Belgijca Jacquesa Roggeja, ki se na ugotovitve prav tako še ni odzval.

Igre brez čustev?

Ruski predsednik Putin se je sicer v četrtek udeležil dogodka ob predstavitvi olimpijskih kolajn in olimpijske plamenice v Sankt Peterburgu, na katerem je bil navzoč tudi prvi mož olimpijske družine Rogge. Putin je ob tej priložnosti, po poročanju tiskovnih agencij, olimpijsko baklo primerjal s slovito rusko jurišno puško AK-47, ki jo je za potrebe Rdeče armade leta 1947 razvil Mihajil Timofejevič Kalašnikov. "Ne glede na to, kaj naredimo v Rusiji, na koncu izpade podobno kalašnikovki," se je pošalil Putin. Bakla bo sicer na svojo pot iz Grčije krenila 7. oktobra ter do prihoda na cilj premagala več kot 65.000 kilometrov po Rusiji, za kratek čas pa se bo ustavila tudi v orbiti na Mednarodni vesoljski postaji.

Predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Gian Franco Kasper je prepričan, da igre v Sočiju ne bodo imele duše. "Niti najmanj ne dvomim, Soči bo organiziral odlične igre, vendar pa se bojim, da ne bodo imele čustev in da bo manjkalo srce," je dejal 69-letni Švicar ob robu športnega kongresa Sport Accord v Sankt Peterburgu. Z velikim razočaranjem so namreč v mednarodni zvezi pospremili odločitev organizatorjev, da drastično zmanjšajo in prepolovijo občinstvo na olimpijskih tekmovanjih v gorah zaradi poostrenih varnostnih razlogov.