Celje. Zaposleni v Zdravstvenem domu Celje ostro protestirajo, da bi nova poslovna direktorica postala univerzitetno diplomirana ekonomistka Alenka Obrul. Že v začetku maja, ko je Obrulovo za direktorico imenoval svet javnega zavoda ZD Celje, so bili ogorčeni in so opozorili, da gre očitno za politično kadrovanje in da izbrana kandidatka nima nobenih izkušenj z delom v zdravstvu. Ker bodo o tem, ali bo dejansko zasedla direktorski stolček, odločali celjski svetniki na seji mestnega sveta, so jim delavci ZD Celje včeraj poslali odprto pismo. Svetnike in tudi župana Bojana Šrota so pozvali, naj pred potrditvijo Obrulove za direktorico razmislijo tudi o njihovih pomislekih in popravijo napako, ki jo je storil svet javnega zavoda ZD Celje.

Trije člani odstopili iz sveta zavoda

Celjski zdravstveni dom je zadnjih osem let vodil primarij mag. Stanislav Kajba, dr. med., ki se za ponovni mandat ni odločil. Poleg Obrulove sta kandidirali pravnica z ljubljanske pravne fakultete Larisa Dražumerič Instenič in pomočnica direktorja ZD Celje za nemedicinske zadeve Anica Užmah. Po mnenju zaposlenih bi bila Užmahova najboljša možna izbira, sicer pa bi bili zadovoljni tudi, če bi direktorica postala Dražumerič-Isteničeva. Ko so izvedeli, kako so glasovali člani sveta javnega zavoda, so bili šokirani in ogorčeni. Štirje od sedmih članov so namreč glasovali za Obrulovo, čeprav je po mnenju zaposlenih strokovno najslabše podkovana za vodenje zdravstvene ustanove. Izkazalo se je namreč, tako so vsaj zapisali v pismu, da ne pozna niti osnovnih predpisov iz področja zdravstva in da sta ji povsem tuja tudi delovanje in organiziranost zdravstvenega doma. Ker je ZD Celje tretji največji zdravstveni dom v Sloveniji in ima skupaj s pripravniki 390 zaposlenih, so zaposleni prepričani, da bi bilo neodgovorno, da bi vodenje prevzel nekdo, ki ne pozna osnovne abecede zdravstvenega menedžmenta.

Zbodlo jih je tudi, da so Obrulovo podprli ravno tisti člani, ki jih je v svet zavoda imenovala občina. Preostali trije člani, ki so bili preglasovani, so v znamenje protesta izstopili iz sveta zavoda. Pojasnili so, da v takšnem svetu zavoda, kjer se odločitve sprejemajo brez strokovnih kriterijev, ne želijo več sodelovati.

Zaposleni se borijo za Anico Užmah

Zaposlenim je bilo zelo žal, da za direktorico ni bila imenovana magistra Anica Užmah, ki zdravstveni sistem zelo dobro pozna. »Z njenim delom smo v ZD Celje zadovoljni in se sprašujemo, čemu je treba rušiti nekaj, kar je dobro, in postavljati na odgovorno delovno mesto nekoga, ki se bo menedžmenta v zdravstvu šele začel učiti,« so zapisali zaposleni. Iz predstavitve Obrulove so razbrali, da posebnih sprememb ne namerava uvajati in da namerava obdržati sedanji kader, ki je že doslej dobro delal. »To pomeni, da bomo imeli na upravi eno osebo več, ki ne bo zdravstvenemu domu prinesla nobene dodane vrednosti. Še več. S svojimi odločitvami lahko zaradi nepoznavanja razmer zdravstvenemu domu povzroči celo škodo.«

Alenka Obrul je trenutno še zaposlena na Občini Štore. Pred tem je šest let vodila študentsko turistično agencijo v Mariboru, malo več kot eno leto je bila celo predsednica nogometnega kluba. Anonimneži so v anonimnem pismu, ki so ga pred dnevi poslali na različne naslove, celo na ministrstvo za zdravje, zapisali, da je Obrulova pred leti, ko je bila še zaposlena v študentski turistični agenciji, storila kaznivo dejanje, zaradi katerega je bila pravnomočno obsojena na zaporno kazen. Alenka Obrul vsebine anonimnega pisma in nasprotovanja zaposlenih v ZD Celje ne želi komentirati. »Povem lahko samo to, da sem takrat, ko sem kandidirala za delo na občini, predložila tudi potrdilo o nekaznovanosti,« nam je dejala Obrulova.