Bolnice z rakom na dojki bi morale včeraj z avtobusom na štiridnevni izlet v Šibenik. Za izlet so agenciji Taurus iz Radovljice že plačale po 225 evrov, a jih je lastnik agencije Boštjan Gerdej v torek obvestil, da izlet odpoveduje, češ da je zaradi hekerskega vdora v bančni račun ostal brez denarja.

»Najbolj sem žalostna, ker so mi ti izleti pomenili odmik od krute realnosti, pobeg od bolezni v družbo enakih, ki se med seboj razumemo,« nam je včeraj pripovedovala ena od bolnic z rakom na dojki, ki je želela ostati neimenovana.

Zaradi izleta prestavljale operacije in preglede

Bolnice z rakom na dojki se združujejo v Slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna in prek njega hodijo tudi na številne izlete. Pred šestimi leti so si zaželele daljših, bolj turističnih izletov in so zato organizacijo raje prepustile turistični agenciji. »Organizacija izletov seveda ni naša dejavnost, ker pa je mnogim našim članicam ta izlet ogromno pomenil, so se odločile, da ga prek agencije organizirajo same,« je pojasnila sekretarka združenja Europa Donna Ada Gorjup.

Za koordinacijo med udeleženkami je ves čas skrbela Darja Rojc, ki je povedala, da so bili z izletom in organizacijo vse do ponedeljka vedno zadovoljni. »V ponedeljek pa me je lastnik agencije Taurus iz Radovljice Boštjan Gerdej obvestil, da z izletom verjetno ne bo nič, češ da so mu hekerji izpraznili bančni račun. Udeleženke izleta je po elektronski pošti o odpovedi obvestil šele v torek zvečer, na pot pa bi morale danes (v četrtek, op. p.). Ker mnoge sploh nimajo elektronske pošte, sem jih sama obvestila o odpovedi. Za nas je bil to pravi šok. Veliko jih je samo zaradi izleta prestavilo operacije, preglede, urediti so morale obveznosti v družini. Mnogim sploh ni bilo mar izgubljenega denarja, precej huje je bilo, da ne gremo na izlet. Veste, tudi sama sem dvakrat zbolela za rakom, pol leta sem bila v bolnišnici in razumem moje kolegice, da tak izlet res pomeni neko svetlo točko, možnost, da se družimo, se poveselimo. Vsako leto smo šle drugam, poskrbeli smo tudi za donacije za tiste, ki si izleta ne morejo privoščiti,« je razložila Darja Rojc.

Kriva naj bi bila hekerska kraja denarja

Letos bi tako morali za štiri dni odpotovati v Šibenik, kjer so jih v hotelu želeli še dodatno pogostiti in presenetiti z nastopom dalmatinskih klap. »Poklicala sem v hotel, kjer so povedali le, da je rezervacija odpovedana in da niso prejeli nič denarja,« je še dejala Rojčeva. Dejstva, da so ostale brez že plačanega izleta, udeleženke na policiji niso prijavile, se pa zdaj s pomočjo odvetnika pogajajo s turistično agencijo o vračilu denarja.

Boštjan Gerdej izjav glede vzrokov odpovedi ni želel dejati, češ da se je z odvetniško družbo, ki zastopa bolnice, dogovoril za vračilo denarja le v primeru, če zadeve ne bodo razčiščevali po medijih, ter nas je opozoril, da bomo v primeru objave mi krivi, da »ženske ne bodo dobile denarja«.

Bolnicam je sicer razložil, da je do odpovedi prišlo zaradi hekerske kraje denarja. S kranjske policijske uprave so nam sporočili, da v zadnjem času niti policijska postaja Radovljica niti sektor kriminalistične policije nista bila obveščena o kakršnem koli vdoru v bančni račun kakega gorenjskega podjetja, kaj šele kraji denarja z njega.