Kot smo že poročali, rešitve v zadnjem tednu dni ni bilo, zato bodo Jeseničani danes dopoldne na sedež lige poslali sporočilo, da niso uspeli zagotoviti finančnih sredstev za vstop v EBEL. To pomeni, da bo tekmovanje v prihodnji zimi potekalo z enajstimi klubi iz štirih držav, med katerimi bo Telemach Olimpija že drugo sezono v nizu edini slovenski predstavnik. Ljubljančani bodo pri izmenjavi igralskega kadra poslovno sodelovali z Medveščakom, očitno pa bo njihov proračun še nižji kot nazadnje, saj je pisarna kluba domačim igralcem ponudila izdatno nižje pogodbe. Nekateri hokejisti zaradi tega močno dvomijo, da bodo po poletnih počitnicah še nosili zeleno-beli dres.

Velika verjetnost pa je, da se bo EBEL širil v sezoni 2014/15. Priložnost za sodelovanje že zdaj resneje iščeta dva slovaška kluba, glede usode Jesenic v prihodnje pa je po novem razočaranju zdaj še več ugank. Menda ruski Gazprom v nedavnih pogajanjih ni bil pripravljen sodelovati tudi zaradi zapletov okoli plinovoda Južni tok, kajti v Zgornjesavski dolini močno nasprotujejo začrtanemu poteku trase. Šef Acronija Slavko Kanalec obžaluje, da na Gorenjskem ni širšega posluha za oživitev hokejske panoge. Ko smo ga poklicali včeraj okoli poldneva, je dejal, da še kar čaka na odzive sponzorjev, ki se po njegovih informacijah že nekaj dni pogovarjajo. Omenil je, da je pričakoval razjasnitev razmer že v začetku tedna, ko je na Jesenicah gostil močno gospodarsko delegacijo. »Na vseh ravneh je bilo malo sprenevedanja, zato se je vse odlašalo in prestavljalo,« je dejal Kanalec in nam zvečer uradno potrdil, da odstopa od prijave v EBEL za sezono 2013/14.

Za včerajšnje Delo je spregovoril ruski poslovnež Jevgenij Zubickij, direktor skupine Koks, ki ima v Acroniju več kot polovični lastniški delež. Zubickij je razložil, da ne ve ničesar o vlaganju denarja v jeseniški hokej in da po uradni poti ni prejel nikakršne prošnje, predloga ali namiga glede finančne podpore. Slavko Kanalec odgovarja, da z Zubickijem ne komunicirata, saj »v Acroniju tako kot v drugih urejenih podjetjih obstaja jasna hierarhija odnosov«. Kanalec pravi, da niti nima pristojnosti, da bi govoril s sogovornikom iz Moskve.