Če je ustanovitelj Ubuntujevega pokrovitelja Canonical Mark Shuttleworth glavno prepreko širitvi odprtokdnih operacijskih sistemov, kot je Ubuntu, videl v absolutni dominanci nad trgom, ki jo je nekoč užival Microsoft, so se razmere medtem precej spremenile. To je zapisal tudi v današnji objavi na svojem blogu, kjer je pohvalil trenutno širino trga operacijskih sistemov, k čemer je velik delež prispevala revolucija pametnih naprav, ki je med resne konkurente za tržni delež izstrelila Applov IOS in Googlov Android.

Shuttleworth je zadovoljen predvsem z uspehom Androida, za katerega sicer pravi, da ni njegov najljubši operacijski sistem temelječ na Linuxu, a je kljub temu odprtokoden, ki omogoča praktične in ekonomske koristi za uporabnike in industrijo.

Opozarja tudi, da so nove razmere na trgu za seboj potegnile tudi nekatere spremembe v Microsoftovem odnosu do konkurentov. Pravi, da je na področju računalništva v oblaku prijetno sodelovati z Microsoftom, ki si sedaj želi, da bi vsi operacijski sistemi dobro delovali v njihovi računalniški platformi v oblaku Azure.

Kot priznava Shuttleworth, Ubuntu pri teh spremembah ni igral ključne vloge, a je prepričan, da nove razmere na trgu omogočajo odprtokodnim proizvajalcem večje možnosti, da bi igrali pomembno vlogo v prihodnosti. Z vse večjo migracijo potrošniških storitev, kot je igranje strojno zahtevnih video iger, na igralne konzole in vse cenejšimi prenosnimi napravami, ki omogočajo visoke stopnje produktivnosti, bi se izziv v prihodnje morda lahko izšel.