Ameriški spletni portal CNN je naredil svojo lestvico najlepših plaž na svetu, ki jo je sestavil s pomočjo popotnikov, bralcev in raziskovalcev. Na seznamu se je znašlo 100 najlepših plaž na svetu, mi pa jih prestavljamo najlepših pet.

Med najlepšimi tudi hrvaška plaža

Samo za zanimivost: nam najbližja plaža, ki se je uvrstila na lestvico, je 'rajska plaža' na hrvaškem otoku Rab. Plažo opisujejo kot rojstni kraj modernega nudizma, kamor sta se leta 1936 zatekla tudi angleški kralj Edward VIII in njegova ljubica Wallis Simpson, ameriška ločenka, zaradi katere se je Edward odpovedal prestolu in se poročil z njo. Takrat sta od mestnih oblasti prejela dovoljenje za kopanje brez kopalk, sledilo pa jima je na tisoče obiskovalcev. Gladina morja ostaja nizka skorajda kilometer od obale, zaradi česar je primerno tudi za manj izkušene plavalce, pišejo na CNN-u.

1. Grand Anse, Sejšeli

Ta plaža je težje dostopna in rahlo odmaknjena od največjih turističnih biserov otoka. Je arhetipska plaža, ki jo morajo obiskati (tako CNN) deskarji na vodi. Slabosti plaže so siloviti valovi in pomanjkanje sence.

2. Rabbit beach (zajčja plaža, op.p.), otok Lampedusa, Italija

Plažo odlikujejo čudoviti beli klifi, skorajda fluorescentna modra voda in pesek, podoben puščavskemu. Tako tudi ni čudno, da so jo letos februarja popotniki na portalu TripAdvisor izbrali za najlepšo na svetu. Čudovito plažo krasijo še želve in delfini, ki velikokrat priplavajo skoraj čisto do obale.

3. Zaliv Grace, karibsko otočje, Otoki Turks in Caicos

Že ob omembi samega imena (milost, op.p.) se popotnik verjetno počuti malo bolj mirnega. Plažo objema koralni greben, podvodni svet pa je videti kot v dokumentarnih filmih Jacquesa Cousteauja.

4. Anse Source d'Argent, Sejšeli

Na seznamu najlepših plaž na svetu se je znašla še ena s Sejšelov, ki leži na tretjem največjem otoku – La Dique. Dodatno lepoto ustvarja mešanica belega in rožnatega peska, zaradi česar je na razglednicah (in fotografijah) videti še toliko bolj privlačna. Voda je odlična tudi za raziskovanje podvodnega sveta.

5. Anse de Grande Saline, karibski otok St. Barths

Čeprav je na otoku nudizem uradno prepovedan, pa je ravno ta plaža ena izmed dveh na tem območju, ki verjetno zaradi odmaknjenosti privablja vse več naturistov. Čeprav večkrat piha veter, okolica pa nudi le malo sence, je plažo vredno obiskati. Zaradi fotografiranja in tropskih ptic.