Predhodne raziskave so razkrile povezave med uporabo omenjenih zdravil in prebavnimi težavami, kar je botrovalo novi generaciji nesteroidnih protivnetnih zdravil. Ta naj bi zmanjšala tveganje za nastanek tovrstnih zapletov, a so se po drugi strani znašla pod drobnogledom, ker naj bi večala možnost za srčne napade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova raziskava je ugotovila, da so visoki odmerki tako nove kot stare generacije zdravil, med katere spadata tudi ibuprofen in diklofenak, bolj poznan kot voltaren, povezani s tveganjem za srčna obolenja.

Na vsakih 1000 posameznikov z zmernim tveganjem za srčno obolenje, ki so jih leto dni zdravili z visokimi odmerki katerega od obeh zdravil, so približno trije doživeli srčni napad, od katerih je bil eden usoden, ugotavlja raziskava.

Poleg tega vsa nesteroidna protivnetna zdravila podvojijo tveganje za odpoved srca in za dvakrat do štirikrat povečajo tveganje za resne zaplete v zgornjih prebavilih, še ugotavljajo.

Kot velike odmerke raziskava navaja 150 miligramov diklofenaka in okoli 2400 miligramov ibuprofena na dan. Tako visoki odmerki naj bi bili dostopni le z zdravniškim receptom, je za AFP pojasnila Marie Griffin z univerzitetnega zdravstvenega centra Vanderbilt v ameriškem Nashvillu.

Kot je še dodala, so bili podobni izsledki objavljeni že v preteklosti, zaradi česar določena zdravila v nekaterih državah niso dostopna, še piše AFP.