Natančne strukture komponent zaradi kompleksnosti kapside in njene nepravilne oblike doslej nismo uspeli določiti, o študiji znanstveniki pišejo v reviji Nature.

Že prej je bilo znano, da ima kapsida, ki je umeščena na zunanjo membrano virusa, obliko stožca, ki ga sestavljajo podenote proteinov v obliki geometričnega vzorca. Ta vzorec je zelo velik, asimetričen in brez oblike, zato so se standardne metode preučevanja strukture izkazale za neuporabne.

Raziskovalci so zato uporabili napredne fotografske tehnike in superračunalnik, s katerimi so prišli do spoznanja, kako se 1300 proteinov povezuje med sabo in tvori kapsido.

Proces je razkril odločilne povezave med molekulami v območjih, ki so potrebne za stabilnost in delovanje kapside. Te potencialno ranljive točke v zaščitnem ovoju virusnega genoma bodo zdaj raziskovalci raziskovali v povezavi z razvojem novih zdravil za odpornost proti virusu.

»Kapsida je ključna pri podvajanju virusa, zato nas lahko podrobno poznavanje njene strukture privede do novih zdravil, s katerimi bomo zdravili ali preprečili infekcijo,« je dejala vodja raziskave Peijun Zhang z medicinske fakultete na univerzi v Pittsburghu.

Če želi kapsida zavarovati genom hiva, mora v celico vstopiti nedotaknjena, ko pa je enkrat znotraj nje, se njena vsebina sprosti in virus se lahko podvoji. »Širjenje virusa bi lahko preprečila zdravila, ki bi povzročila disfunkcijo kapside in sicer tako, da bi preprečila združevanje in sproščanje njene vsebine,« je še pojasnila vodja raziskave.