Chicago Blackhawks so v odločilni sedmi polfinalni tekmi proti rdečim krilom v domači dvorani United Center po podaljšku zmagali z 2:1, v boju na štiri zmage pa so se s 4:3 prebili v konferenčni finale. Kralji, branilci naslova v tekmovanju za Stanleyjev pokal, ki so v polfinalu zahoda izločili San Jose Sharks, bodo finalni dvoboj začeli v gosteh. Prva tekma finala zahoda bo v soboto, 1. junija, v Chicagu.

Junak večera na sedmi tekmi pred več kot 22.000 gledalci je bil branilec Brett Seabrook, ki je premagal vratarja Jimmyja Howarda po 3:35 minute podaljška in črnim sokolom prinesel zmago. Chicago, prvak lige NHL leta 2010, je sicer v 22. minuti povedel prek Patricka Sharpa, a je Detroit na uvodu v tretjo tretjino izenačil, ko je zadel Šved Henrik Zetterberg.

"Želel sem le prevzeti nekoliko več odgovornosti kot na prejšnjih tekmah. Trener nam je ves čas govoril, da mora obramba bolj garati in se več vključevati v igro. Čutil sem, da imam na ledu veliko prostora, zato sem se odločil za strel," je dejal Seabrook.

"Ploščka niti nisem videl, da bi šel v mrežo. Le slišal sem pisk sirene in fantje so skočili name. Tekma je bila tako fizično kot tudi psihično precej zahtevna, vendar menim, da je bilo proslavljanje s fanti po zmagi še bolj 'izčrpljujoče', saj so me porivali z enega konca ledu na drugega in me 'bockali' pod rebra," je v smehu dodal Seabrook. "Brez dvoma ima Chicago zelo nadarjeno skupino hokejistov. Mislim, da smo tekmecu nudili dostojen odpor, da je moral pokazati vse, kar zna. Zelo smo se zabavali v tem dvoboju," pa je bil kljub porazu dobre volje trener Detroita, Mike Babcock.

Prvič v zgodovini prvenstva NHL bodo v polfinalu lige nastopile štiri ekipe, ki imajo v svojih vitrinah zadnje štiri lovorike prvaka. Na vzhodu bosta namreč za finale lige NBA igrali moštvi Boston Bruins, prvaki iz leta 2011, in Pittsburgh Penguins, prvaki iz leta 2009.