Kot so v sporočilu za javnost še zapisali na Inštitutu za raziskave in razvoj Utrip, je Evropa regija, v kateri popijemo največ alkohola na svetu na prebivalca. Zbrani strokovnjaki so na današnji konferenci zato jasno poudarili, da je potrebno ukrepati takoj, saj alkoholne pijače, ki spadajo med karcinogene produkte, močno vplivajo na razvoj raka ustne votline, žrela, grla, požiralnika, jeter, debelega črevesa, danke in prsi.

Profesor Peter Anderson z Univerze v Newcastlu je povedal, da Evropejec v povprečju popije 30 gramov alkohola na dan, kar je 600 krat več, kot je priporočilo glede varne ravni izpostavljenosti za razvoj raka s strani Evropske agencije za varnost hrane. Anderson se je zavzel tudi za to, da bi se vse alkoholne pijače označile z opozorilnimi znaki z zapisom, da alkohol povzroča raka.

Vodja škotske organizacije Scottish Health Action on Alcohol Problems Peter Rice je ob tem povedal, "da moramo v prihodnje bolje prepoznavati vzročno povezavo med alkoholom in rakom, kar pomeni, da moramo javnost in stroko s področja raka bolje obveščati in ozaveščati o tej problematiki".

Tudi vodja evropske nevladne organizacije s področja alkohola Eurocare Mariann Skar je dodala, da potrebno pozvati vse pristojne ustanove in druge pomembne deležnike, vključno z alkoholno industrijo, k stalnemu obveščanju potrošnikov o povezavi med pitjem alkohola in rakom.

Pitje alkohola sicer spada med glavne zdravstvene probleme na svetu. Po navedbah Utripa, je eden od treh primerov raka med Evropejci povezan z alkoholom.

Direktor inštituta Matej Košir je v Dublinu dejal, da je velika odgovornost tudi na slovenskih pristojnih ustanovah s področja zdravja, da takoj pripravijo učinkovite ukrepe in akcije, da bi lahko negativne trende glede alkohola in raka v čim krajšem času spremenili na bolje.

Evropski teden boja proti raku sicer poteka od 25. do 31. maja pod pokroviteljstvom Združenja evropskih lig proti raku (Association of European Cancer Leagues) ter v sklopu aktivnosti Evropskega partnerstva za ukrepanje proti raku. Letos je glavna tema ključna vloga zdravega življenjskega stila na preprečevanje raka.