Čeprav je zaradi gospodarske krize težko pridobiti sponzorje, je Zavod Celeia Celje tudi letos organiziral Poletje v Celju, knežjem mestu. Čez poletje se bo na različnih prireditvenih mestih, predvsem na Starem gradu, na mestni plaži, pred Vodnim stolpom, v mestnem parku in ob Šmartinskem jezeru zvrstilo 112 različnih prireditev. Program so s kulturniki in ostalimi ponudniki, ki so se prijavili na javni poziv in so bili izbrani, zasnovali tako, da bo lahko vsak našel nekaj zase. Poleg ljubiteljev glasbe in koncertov bodo na svoj račun prišli predvsem otroci, saj so zanje pripravili različne ustvarjalne delavnice.

Živa zgodovina na Starem gradu

Projekt bo stal približno 80.000 evrov. Mestna občina Celje je letos zaradi varčevalnih ukrepov prispevala samo 20.000 evrov, tako da bo ostali denar moral zagotoviti zavod sam. Kljub temu bo večina prireditev, ki bodo v mestu, brezplačnih. Tudi letos bodo na Starem gradu nadaljevali s programom Živa zgodovina, ki so ga obiskovalci lani zelo pohvalili. Animatorji bodo namreč vsako soboto in nedeljo poskrbeli, da bodo lahko ljudje po bliže spoznali grajski način življenja. Kdor bo želel, bo lahko mečeval z vitezi, streljal z lokom, kramljal z grajskimi princesami in ustvarjal v srednjeveških delavnicah. Animacija bo vključena v osnovno vstopnino, ki znaša dva evra na osebo.

Direktorica Zavoda Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik pričakuje, da bodo ljudje z veseljem obiskovali prireditve kljub temu, da je del mestnega jedra zaradi obnove še vedno gradbišče in se je ponekod kar težko prebiti po ulici. Številni trgovci so ravno zaradi tega izredno slabe volje in pravijo, da skoraj nič ne zaslužijo.

Med razkopavanjem ulic odkrili vodnjak

Ena od trgovk, ki ima trgovino v središču mesta, in ne želi biti imenovana, se je zaradi težkih razmer skoraj razjokala. »Ko plačam najemnino in stroške, mi ne ostane nič nič. Nikoli si ne bi mislila, da bo v podjetništvu tako zelo težko. Ljudje enostavno nimajo denarja in ne kupujejo več stvari, ki niso več življenjsko nujne. Da nam gre slabo in da pridejo dnevi, ko dobim v blagajno samo 15 evrov, ne krivim občine. Še zdaleč ne. Res pa je, da je obnova mestnega jedra še dodatno otežila naš položaj in odgnala veliko kupcev,« je razlagala trgovka. Bolj kot trgovci pa so obnove in razkopavanja ulic veseli strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Med zemeljskimi deli pri obnovi Prešernove ulice so pred dnevi odkrili celo vodnjak, ki ima vklesan celjski grb in letnico 1781.