Dva dneva pred odločilnim sestankom vrha EBEL v Celovcu, kjer so predstavniki klubov nameravali odločati o vrnitvi Jesenic v razširjeno avstrijsko prvenstvo, je vse bližje odločitev, da bo liga v sezoni 2013/14 zaživela z enajstimi člani, med katerimi očitno ne bo gorenjskih hokejistov. V Zgornjesavski dolini je po obisku močne gospodarske delegacije v zadnjih dneh postalo jasno, da širšega zanimanja sponzorjev po oživitvi jeseniškega hokeja ni, zato bodo predstavniki novega hokejskega projekta najverjetneje predčasno odstopili od prošnje za vrnitev v EBEL. S tem bi jeseniški hokej po letu dni brez resne vsebine še naprej ostal v začaranem krogu preveč različnih interesov.

Neuradno: Gazprom ne bo sodeloval

Kot smo poročali v prejšnjih dneh, so bili v zgodbo vpleteni predvsem prvi človek Acronija Slavko Kanalec in vladni funkcionarji z državnim sekretarjem Jernejem Pavličem na čelu. Predvsem slednji so po naših informacijah dokončno dvignili roke in izgubili upanje. Ideja o ustanovitvi novega kluba – tokrat celo v obliki delniške družbe – je zaživela že pred meseci, v zadnjih dneh pa je bilo vse odvisno od finančne injekcije različnih sponzorjev. Iz domačega okolja predvsem Slovenske industrije jekla (SIJ). Kaže, da je njen predsednik uprave Tibor Šimonka vlaganje evrov v jeseniški hokej pogojeval s tesnim sodelovanjem ruskih podjetij, predvsem Gazproma, s katerim je nameraval navezati poslovne stike tudi zunaj hokeja. Ni nezanemarljivo, da Acroni kot hčerinska družba SIJ brez soglasja na vrhu praktično ne more storiti nobene večje poteze, kar gre razbrati iz izjave Šimonke, ko je predvčerajšnjim dejal, da »za Acroni vlaganje v hokej nima nekega posebnega učinka«.

Slavko Kanalec je tako včeraj poskusil še z zadnjo rešilno bilko in bil v stikih z lobisti Gazproma. Z uradno potrditvijo, da je ostal brez podpore ključnega partnerja, nam do zaključka redakcije ni mogel postreči, smo pa iz drugih virov blizu dogajanja izvedeli, da je Gazprom sodelovanje zavrnil. Četudi bi na Jesenicah do petka zdaj poskušali na vse načine zbrati denar vsaj za pristojbino in poplačilo dolgov (skupno 122.500 evrov), ni nujno, da bi v EBEL dejansko vstopili. Spomnimo, da je Kanalec dejal, da »morajo zagotoviti proračun za vso sezono«, povrhu pa bi v zraku ostalo preveč nerešenih vprašanj, kot so, kdo bi bil predsednik kluba, kdo bi sestavljal upravni odbor, kakšna bi bila osnovna hokejska vizija, od kod bi vzeli ves igralski kader...

Reboljevo pismo s politično noto

Zanimivo, kako so številni mediji včeraj razgrabili odprto pismo Mihe Rebolja, predsednika HD Jesenice mladi in jeseniškega podžupana v eni osebi. Bistvo njegove vsebine smo v Dnevniku razkrili že prejšnji teden, in sicer da društvo zaradi zametkov novega hokejskega projekta na Jesenicah ne bo sodelovalo v EBEL. Zdaj je Rebolj med drugim zapisal, da so, »kot kaže, predvsem politični interesi povsem drugje kot v nadaljnjem razvoju hokeja na Jesenicah« in da v njegovem društvu »nimajo časa za politične spletke«. Izjava nakazuje, da se bliža čas volitev na lokalni ravni, kjer ima Rebolj s svojo stranko Narcisa visoke ambicije. V pismu je potrdil, da bo HD Jesenice mladi v prihodnji zimi sodelovalo v mladinskih ligah (EBYSL, Junior league in drugih nižjih domačih tekmovanjih), ni pa nikjer omenil nastopa v drugorazrednem članskem mednarodnem tekmovanju INL.

Kot torej vse kaže, bodo v Podmežakli že drugo leto zapored povsem brez resnega članskega hokeja, ki razvnema strasti in privlači obiskovalce. Lahko se celo zgodi, da bo prenovljena Podmežakla samevala, saj bo občina po prenovi dvorane zaračunala višjo najemnino za uporabo objekta kot pred tem, kar bi Rebolju lahko predstavljalo problem. Pisali smo že, da je društvo v prejšnji sezoni pridelalo dolg, čeprav ni sodelovalo v nobenem resnem članskem tekmovanju, finančnih virov pa za mladinski hokej ne bo na pretek niti v prihodnje. Ob vsem tem je zelo nenavadno, da se je HD Jesenice mladi pred dvema tednoma brez denarnih zagotovil sploh prijavilo v EBEL, kar je Rebolj v pismu presenetljivo zamolčal.

Sekelj in Gojanović vse bližje

Edini slovenski predstavnik v EBEL bo tako očitno znova le Telemach Olimpija, ki je po včerajšnjem sestanku v prostorih Medveščaka med šefoma klubov Matjažem Sekljem in Damirjem Gojanovićem še korak bližje tesnemu sodelovanju z Zagrebčani. Funkcionarja se bosta ta teden sestala vsaj še enkrat in v primeru končnega dogovora predvidoma prihodnji teden razgrnila načrte vrhu lige. Sodelovanje med tradicionalno zavezniškima kluboma iz sosedskih prestolnic naj bi temeljilo predvsem na pretoku igralcev iz avstrijske EBEL v rusko KHL in obrnjeno.