Veseli me, da vse več mladih kuharjev v Sloveniji stopa na pot poglobljenega raziskovanja okusov in izpopolnjevanja v kuharskih tehnikah. Že dve leti imajo za seboj tudi številno armado osnovnošolcev, ki sodelujejo v kuharskem tekmovanju Kuhna pa to, ki ga pripravlja Anka Peljhan iz Ljubljane. Na Zemonu smo gostili finalno tekmovanje, v katerem sta me očarala navdušenje mladih kuharjev in za njihova leta odlično tehnično znanje. Vsi si seveda ne bodo izbrali kuharstva za svoj poklic, nekateri pa gotovo. Verjetno je med njimi tudi kakšen bodoči član JRE.

A še bolj pomembno se mi zdi, da spoznavajo lokalne jedi iz sezonskih sestavin, da se soočajo s tradicionalnimi okusi in da svoje navdušenje širijo med sošolci ter doma. Vzgajajo se v odgovorne potrošnike, ki bodo v kulinariki znali ločevati zrnje od plev in ki bodo znali prepoznati dobro pripravljeno hrano.

Tovrstne prireditve so posredno tudi spodbuda za naše poklicno izobraževanje, saj bodo ti mladi v gostinske šole prišli z določeno mero predznanja, odgovorne pa bodo spodbudili k bolj inovativnemu, učinkovitemu in sproščenemu sistemu šolanja. Nemalokrat sem namreč presenečen, da dijaki, ki pridejo v našo gostilno na prakso – čeprav imajo veliko znanja, tudi balastnega – ne poznajo nekaterih temeljnih kuharskih veščin. Žal jih z njimi v šolah ne seznanjajo. Prepričan sem, da je to mogoče hitro in učinkovito izboljšati, pri čemer je izjemno pomembno dobro sodelovanje ter zadostna mera zaupanja med načrtovalci šolskih vsebin, gostinci in zagnanimi dijaki.