Ljubljana. Še ena od stranskih zgodb tako imenovane afere Bulmastifi je dočakala sodni epilog. Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je namreč včeraj končalo sojenje kinologinji Alenki Černe, ki je junija 2006, tri mesece po odmevnem napadu bulmastifov Saša Baričeviča na Stanislava Megliča, za psa Atlasa izdala vzrejno dovolilnico za plemenjaka. Černetovi je tožilstvo očitalo kaznivo dejanje ponarejanja listin, a jo je sodnica Mojca Lendvaj Brecelj oprostila obtožb.

Zavrnila vsakršno krivdo

V obtožnem predlogu, ki ga je na sodišču prebral tožilec Jože Valetič, je pisalo, da je Alenka Černe podpisala dovolilnico za paritev in odtisnila žig Slovenskega kluba za velike pasme in molose, čeprav izrednega pregleda živali nista opravila dva člana pristojne vzrejne komisije, kot je to določeno s pravilnikom. Černetova je sicer bila članica vzrejne komisije, kinolog Rajko Rotner, ki je tudi sodeloval pri pregledu, pa ne. Dovolilnico je Baričevič slabi dve leti pozneje priložil k pritožbi zoper odločbo veterinarskega inšpektorja, s katero je ta odredil humano usmrtitev za okolico nevarnih Atlasa in Joy. Kot že rečeno, je bila Černetova obtožena ponarejanja listin, zoper Rotnerja pa je bil spisan obtožni predlog zaradi napeljevanja k temu kaznivemu dejanju, a ni nikoli sedel na zatožno klop, saj je v tem času umrl in je bil postopek proti njemu ustavljen. Naj ob tem spomnimo, da je pregon proti obema sprožil del vodstva slovenske kinološke zveze.

Černetova je na sodišču zatrjevala, da ni storila nič nezakonitega. Pojasnila je, da jo je takrat poklical Rotner, sicer ugleden kinolog, inštruktor in sodnik za vse pasme, ter dejal, da bi na željo lastnika opravila izredni vzrejni pregled za bulmastife, ki so bili nameščeni v zavetišču na Gmajnicah. Povedal je, da je o tem že obvestil predsednika vzrejne komisije Štefana Šinka. Da pregled opravi z njim, se ji ni zdelo sporno – Rotner res ni bil član pristojne vzrejne komisije, ji je pa bil nadrejen, saj je bil predsednik strokovnega sveta Kinološke zveze Slovenije.

Podpis in žig sta pristna

Za Atlasa je bilo izdano vzrejno dovoljenje s pridržkom, kar je pomenilo, da mora lastnik pred paritvijo pridobiti predhodno soglasje vzrejne komisije. Ta pogoj je bil določen zato, ker takrat še ni bilo razčiščeno, kakšna je bila vloga Atlasa pri napadu na Megliča, je na sodišču pojasnila obtožena kinologinja in dodala, da je takrat psa dobro pregledala in da ni kazal nobene agresije – seveda pa je bil takrat sam in ne v tropu. Černetova je zatrdila še, da se je večkrat zgodilo, da pri izrednem vzrejnem pregledu nista sodelovala dva člana vzrejne komisije, pač pa so ga po dogovoru izpeljali kako drugače. Kljub temu poprej kinološka zveza zaradi tega ni nikoli ukrepala.

Do precej podobne ocene se je očitno dokopalo tudi sodišče. Sodnica Mojca Lendvaj Brecelj je ob razsodbi pojasnila, da ni na domnevno sporni dovolilnici nič ponarejenega, saj sta tako podpis Černetove kot žig kluba pristna. Poleg tega je po ugotovitvah sodišča Černetova kot članica komisije vsekakor opravila pregled psa, kar so potrdile tudi priče. Povsem mogoče je, da je prišlo pri tem do kakšnih postopkovnih nepravilnosti, denimo da je imela komisija samo dva namesto tri člane, ampak to niti ni kaznivo dejanje niti ni pomembno za ta kazenski postopek, je ocenila sodnica. In zaključila, da vse kaže, da so se na kinološki zvezi večkrat dogajale postopkovne nepravilnosti, ampak zaradi tega ni bilo nikoli disciplinskih postopkov, kaj šele kazenskih ovadb.