Kranj. Listo Hermine Krt je v kranjskem mestnem svetu prejšnji teden okrepil nekdanji direktor in kasneje nadzornik Merkurja ter solastnik in nadzornik Merfina 76-letni Jakob Piskernik. V mestnem svetu bo nadomestil Alenko Bratušek, ki ne more hkrati opravljati funkcije predsednice vlade in mestne svetnice. Čeprav je Piskernik po volilnih rezultatih bil šele četrti na vrsti za izpraznjeni svetniški stolček, so preostali kandidati funkcijo zavrnili.

Piskernik nam je ob imenovanju pojasnil, da ni prejel nobene nagrade od Merkurja, ampak dividende podjetja Merfin, kjer je bil nadzornik: »Pravijo, da bolj kot mešaš drek, bolj smrdi, zato nočem nobene polemike. A lastninjenje Merkurja je eno, poslovanje Merfina in razdeljene dividende pa drugo,« je prepričan nekdanji nadzornik Merkurja, ki bo v kranjskem mestnem svetu sedel v opoziciji.

Vodil in zavozil?

Vstop svetnika Piskernika je vzbudil v Kranju veliko zanimanja. Tako nam je eden od nekdanjih zaposlenih v Merkurju ogorčeno zatrdil, da je bilo imenovanje Bineta Kordeža za direktorja Merkurja tudi Piskernikova zasluga, ker je v njem videl svojega naslednika. Piskernik je bil v Merkurju prisoten tudi ves čas vodenja Bineta Kordeža. Potem ko je bil direktor od leta 1977 do leta 1999, je bil v Merkurjevem nadzornem svetu leta 2006, leto kasneje pa je prenesel delnice iz Merkurja v Merfin, kjer je postal nadzornik ob prevzemu Merkurja, ki ga je zasnoval in vodil Kordež. Zgodba se je končala tako, da je Merfin končal v stečaju, dolg pa znaša okoli 470 milijonov evrov. Najkrajšo so potegnile banke, a tudi kranjska Sava, ki jo je tedaj vodil Janez Bohorič. Slednji zdaj v mestnem svetu sedi poleg Jakoba Piskernika, oba pa sta člana Liste Hermine Krt.

Ogorčenje pa je v javnosti povzročilo tudi dejstvo, da so si prevzemniki Merkurja z Jakobom Piskernikom kot nadzornikom vred leta 2010 iz podjetja Merfin izplačali 12,6 milijona evrov na račun dobička iz preteklih let. »Dobil sem dividende, a jih bom morda moral vrniti in ni bilo 100.000 evrov,« nam je dejal mestni svetnik Piskernik, ki pa točne vsote, ki jo je prejel od propadlega Merfina, ni želel razkriti. Do zdaj se je v javnosti pojavila samo ta vsota, Piskernikovih demantijev pa do zdaj nismo zasledili.

Samo 32?

Še en zaplet pa se je v kranjskem mestnem svetu zgodil z novimi svetniki. Ker se je svetnica NSi Irena Ahčin preselila v tujino, je stranka dobila pravico imenovati novega svetnika. To naj bi bil Marjan Bajt, predsednik kranjskega odbora stranke. Z občine so mu po elektronski pošti poslali potrebno dokumentacijo, a je od njega nazaj niso dobili. Zato je bil predlagan naslednji na listi NSi kar pa Bajt zavrača: »Jaz sem odgovoril na elektronsko pošto, ki pa je zdaj niso našli. Trdim, da je napaka povsem na strani občinske uprave, ki je ta postopek izvedla po elektronski pošti, čeprav zakonodaja pravi drugače. Ne strinjam se o tem, da nisem svetnik zaradi tega zapleta!« Mohor Bogataj je to točko na seji mestnega sveta prekinil, da bi dokončno razrešili usodo 33. kranjskega mestnega svetnika.