Koper.V nekaj minutah se je včeraj na koprskem sodišču končala napovedana dražba enega dela stanovanjsko-poslovnega objekta Zeleni park 2 v Kopru, kjer je podjetje Prefabdva zgradilo več kot 4000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov in 68 stanovanj, ki pa še niso povsem končana in zato nimajo uporabnega dovoljenja. Sodnica Asia Butinar je ugotovila, da nihče ni vplačal varščine, ki je znašala slabih 1,3 milijona evrov, in napovedala, da bo drugo dražbo razpisala enkrat konec avgusta. Če je bila izklicna cena zdaj 12,9 milijona evrov, bo na naslednji dražbi ta znesek manjši za polovico.

Dražbo je z izvršbo zahtevalo predvsem podjetje Gea management, ki od Prefabdva terja 280.000 evrov, pridružili pa so se še Interfin, Primorski skladi in Modra linija holding, ki od Prefadva skupno terjajo 524.529 evrov. Zakonita zastopnica Gea managementa Mojca Kačinari je pojasnila, da so se za izvršbo odločili predvsem zato, da bi zavarovali svoje terjatve, ki bi v nasprotnem primeru zastarale. Po njenih navedbah jim podjetje Prefabdva dolguje 280.000 evrov zaradi gradnje na skupnem zemljišču. Bolj natančnih pojasnil ni želela dati. »To je čista laž. Absolutno lahko dokažem, da so vse zahteve za današnjo dražbo neutemeljene in da gre pravzaprav za izsiljevanje. Vendar imamo v Sloveniji žal tak sistem, da nekdo, ki nima denarja – in dejstvo je, da ga mi zdaj nimamo – ne more izpodbijati tožb in izvršb,« pravi direktor Prefabdva Uroš Brataševec, ki je prepričan, da njegovega objekta ne bo nihče kupil na dražbi, tudi če bo cena bistveno nižja, saj bi vsi morebitni kupci morali sodelovati z njimi, saj imajo v rokah vso dokumentacijo, da objekt sploh lahko pride do uporabnega dovoljenja.

Brataševec glavnega krivca za nastalo situacijo vidi v banki Hypo, ki jim je za gradnjo sprva odobrila kredit v višini 31,5 milijona evrov, potem pa jim pred dvema letoma ni želela podaljšati rokov. »Na žalost nam nikoli niso dovolili, da govorimo z ljudmi, ki dejansko odločajo o tem. In zato smo se znašli v težavah,« pravi Brataševec, ki je prepričan, da bi stanovanja in poslovne prostore lahko prodal. Cene bi se gibale med 2200 in 4200 evri za kvadratni meter. Na včerajšnjo dražbo je prišel tudi predstavnik banke Hypo, čeprav slednja kot največja upnica izvršbe (še) ni zahtevala. Prav tako niso zahtevali morebitnega stečaja. Ko smo predstavnika vprašali po razlogih, nam je pojasnil, da ni pooblaščen za dajanje izjav za javnost. Prav tako ne sme komentirati odnosa s stranko. Da dolga najbrž ne bodo dobili poplačanega z dražbo, meni tudi Kačinarijeva, ki se sprašuje, kdaj misli banka Hypo predlagati stečaj.