Cerknica. Družba GPG Inženiring ni imela sreče le pri prodaji svoje soseske Nokturno v Kopru, pač pa tudi soseske Jezero v Cerknici s 106 stanovanji, kjer je tudi dobri dve leti po začetku stečajnega postopka nad propadlim gradbincem še vedno neprodanih skoraj dve tretjini stanovanj. Na prvi dražbi so bila prodana le tri, na drugi pa štiri stanovanja. »Interes za stanovanja je zelo velik, vendar kar nekaj kupcev pričakuje v stečaju bistveno nižje cene. Kupcem težavo predstavlja tudi financiranje nakupa,« nam je pred tretjo dražbo, ki bo danes, v imenu stečajnega upravitelja Jožefa Pattyja povedala Tanja Cestnik.

Cene za 20 odstotkov nižje od tržnih

Cene stanovanj bodo tokrat od ocenjenih tržnih vrednosti nižje za 20 odstotkov. Izklicna cena za vsa stanovanja skupaj je 5,4 milijona evrov, povprečna cena pa je okoli 1100 evrov za kvadratni meter (brez DDV). Cestnikova je prepričana, da so glede na standard cene zelo ugodne. Zagotavlja tudi, da se stanovanja, ki so sicer prazna že četrto leto, redno zračijo, čistijo, poskrbljeno je za zaščito parketa pred svetlobo in za skupne dele soseske. Ker je soseska naseljena, primerov vandalizma, kakršnih se bojijo v koprskem Nokturnu, ne pričakujejo.

Prav zaradi naseljenosti soseske je kot delno kompenzacijo za opravljeno delo za GPG dve stanovanji v Cerknici, takrat ocenjeni vsako na 120.000 evrov, izbral Franci Marinčič, lastnik mizarskega podjetja Males iz Grosuplja. Skupno so bili podizvajalci poplačani z osmimi stanovanji v tej soseski, a na šestih je hipoteka, zato z njimi ne morejo razpolagati. »Že ob sklenitvi posla sem se skušal zavarovati tako, da smo v pogodbo napisali, da namesto plačila dobim stanovanja,« pravi Marinčič, ki je obe stanovanji tudi vpisal v zemljiško knjigo. »Boris Dolamič (nekdanji večinski lastnik GPG) mi je zagotavljal, da bo za stanovanji pridobil izbrisni pobotnici, a se to ni zgodilo,« pravi Marinčič. Ker stanovanj ne more prodati, ju vsaj oddaja, a zdaj mu grozi, da ju bo izgubil. SKB, ki zahteva, da ji podizvajalec stanovanji izplača po likvidacijski vrednosti, je namreč že vložila izvršbo. Odgovora na pritožbo Marinčič še ni dobil. »Če bo banka, ki ima za več milijonov terjatev in je že tako in tako veliko izgubila, izgubila še teh 160.000 evrov, to zanjo ne bo veliko pomenilo, jaz, ki sem pošteno zaslužil 300.000 evrov in na račun stečaja že izgubil skoraj polovico, pa bom izgubil čisto vse. Toda najlaže se je spraviti na reveže, ki se ne morejo braniti,« je razočaran Marinčič, ki bi pričakoval več posluha bank za malega človeka. Njegov primer pa med podizvajalci propadlih gradbincev še zdaleč ni osamljen. Na SKB so nam v zvezi z našimi vprašanji odgovorili, da gre za poslovne skrivnosti, ki jih ne razkrivajo.

Na Notranjskem še veliko neprodanih novih stanovanj

Soseska Jezero je sicer najbolj izstopajoč primer večje količine neprodanih stanovanj na Notranjskem, kar v svojem zadnjem poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu ugotavlja tudi Geodetska uprava RS. »Za Logatec in Cerknico je značilno, da se je po nastopu krize nepremičninskega trga prodaja za to območje velikih količin novozgrajenih stanovanj povsem ustavila, investitorji pa so nazadnje končali v stečajih,« pojasnjujejo na geodetski upravi, kjer ocenjujejo, da ostaja v Cerknici in Logatcu še okoli 120 neprodanih stanovanj.

V Postojni je medtem 27 stanovanj v soseski Park pod Javorniki, ki so se prodajala več let, od zasebnega investitorja Dolenjgrad odkupil republiški stanovanjski sklad. Ta zdaj stanovanja razmeroma neuspešno ponuja v najem. Lani se je v Postojni končala gradnja zadnjega v nizu stanovanjskih blokov s 26 stanovanji v novi, večji soseski Postojnski biser, ki jo je zgradilo podjetje Batagel & Co. Marjana Batagelja. Ponudbene cene se gibljejo okoli 1800 evrov za kvadratni meter, kar je za postojnske razmere precej ambiciozno, temu primerna pa je tudi prodaja. Po podatkih na spletni strani so bila doslej prodana le štiri, nekaj stanovanj pa je prostih tudi v sosednjih blokih.

Še manjše je zanimanje za stanovanja v Pivki in Ilirski Bistrici. Tu se že tretje leto zapored prodajajo stanovanja v bloku Sončni dvori, ki jih je zgradilo ajdovsko podjetje Marc, še vedno pa je praznih več kot pol. Podobno je v Pivki, kjer, kot smo že poročali, republiškemu stanovanjskemu skladu še vedno ni uspelo prodati polovice od 24 hiš, posebnega zanimanja pa ni niti za njihov najem.