Japonska okoljevarstvena organizacija Ikan je zgrožena nad prodajo izdelkov iz ogroženih živalskih vrst, ki so namenjeni razvajenim hišnim ljubljenčkom. Po njihovem mnenju poskušajo trgovine s prodajo pasjih prigrizkov iz kitovega mesa pritegniti premožnejše kupce, ki želijo pokazati svoje bogastvo in kupiti nekaj drugačnega.

Na spletni strani podjetja Michinoku Farm, ki prodaja tudi priboljške za hišne ljubljenčke iz mesa mongolskih konjev in kengurujev, so prigrizki iz kitovega mesa na voljo v treh pakiranjih, od 60 gramov za 609 jenov (4,6 evra) do 500 gramov za 3780 jenov (28,6 evra).

Po navedbah okoljevarstvene organizacije namerava Islandija letos uloviti 180 brazdastih kitov za izvoz, ob tem pa se sprašuje o okoljski in ekonomski logiki uporabe mesa ogrožene živalske vrste za proizvodnjo pasje hrane.

Direktor podjetja Michinoku Farm, Takuma Konno je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da prodajajo izdelke, ki so na Japonskem legalni. »Psi so za mnoge na Japonskem kot družinski člani. Želimo samo ponuditi širok izbor pasje hrane,« je povedal. Kljub temu bodo izdelke umaknili iz prodaje.

Čeprav za kitolov velja mednarodni moratorij, Islandija izvaja komercialni kitolov, Japonska pa izkorišča pravno praznino in kite lovi v »raziskovalne namene«.