Objavljen recept za kokakolo

Ena največjih skrivnosti na svetu je izvirni recept za kokakolo. A pretekli teden se je na internetu pojavil recept, za katerega zgodovinar Mark Pedergrast (na sliki) trdi, da je izviren, iz leta 1886. Dobil ga je neposredno od družine Franka Robinsona, poslovnega partnerja Johna Pembertona, ki je prvi zvaril kokakolni napitek. Poslovna partnerja naj bi se zaradi recepta sprla, patentiral ga je Pemberton, Robinson pa je skrivno naredil kopijo v upanju, da bi jo lahko kako unovčil. Vsa leta je recept ostal v družini njegovih potomcev, zgodovinar pa ga je našel, ko je pisal knjigo o zgodovini tega napitka. Če je recept pravi, potem je v originalni kokakoli poleg sladkorja še sok limete, muškatni orešček in koriander. Podjetje Coca-Cola trdi, da je izvirni recept še vedno varno spravljen v njihovem sefu.

Piranska sol za Jamieja Oliverja

Piranska sol, ki jo pridelujejo po tradicionalnih postopkih, je prava mednarodna uspešnica. Ne le da jo množično kupujejo turisti, ki obiščejo Slovenijo, naprodaj je tudi v petnajstih državah od ZDA do Japonske. Letno pridelajo okoli tisoč ton soli in 25 ton solnega cveta, ki ga bodo sedaj prodajali tudi v Veliki Britaniji, v uglednih trgovinah verige Selfridges. Ne le to – s piransko soljo naj bi solili jedi tudi v restavracijah Jamieja Oliverja, v pokušino pa naj bi jo poslali še drugim znanim britanskim kuharjem. Tako naj bi Slovenci zasolili kar precej britanske vrhunske hrane.

Bolivijsko pivo s koko

Bolivijska pivovarna Cerveceria Vicos se je domislila donosne rešitve, kako ljudem pomagati prenašati višinsko bolezen. V svoje pivo je primešala izvleček koke. Listi koke se namreč tradicionalno uporabljajo za lajšanje težav z višino, domačini jih navadno žvečijo. S pivom bi radi pomagali obiskovalcem Bolivije, ki leži visoko nad morjem. Glavno mesto La Paz je denimo na višini 3600 metrov, kar večini turistov povzroča veliko težav. Za pivo chama kokine liste namakajo v vodi, ki jo pozneje zmešajo s hmeljem in ječmenom. Pivovarna svetuje, naj obiskovalci pivo spijejo takoj, ko pridejo v mesto. Prodajajo ga tudi v Peruju in Čilu.