Najbolj sofisticiran teroristični napad do zdaj pa je bil opravljen z olfa noži, s katerimi so napadalci 11. septembra prevzeli nadzor nad letali. V več kot desetih letih se v razvoju napadalnih tehnik niso premaknili nikamor. V Iraku in Afganistanu so uporabljali improvizirana eksplozivna sredstva. Za sprožitev so uporabili dva običajna mobilna telefona. V Bostonu sta napadalca za izdelavo bomb uporabila ekonom lonce in v vsaki bolje založeni ameriški trgovini prosto dostopen eksploziv. V Londonu sta prejšnji teden napadalca skočila na vojaka z mačeto. Takoj zatem so v Parizu drugega vojaka napadli z nožem.

Bolj ko protiteroristične enote razvijajo možnosti visoke tehnologije, preprostejša in cenejša postajajo orodja napadalcev. Zadnje dejanje spopada civilizacij vedno bolj spominja na spopade med izraelsko vojsko in palestinskimi demonstranti. Na eni strani nadzvočna letala in vodene rakete, na drugi kamenje in samomorilski nosilci eksploziva. Proti vsem pričakovanjem je sofisticiranost popustila pred preproščino. Najučinkovitejše orožje, ki so ga Izraelci do zdaj uporabili, je sistem srednjeveških obzidij, s katerim so obdali zasedena ozemlja in svoja utrjena mesta na njih. Še pod njimi so skopani predori. Vojna proti terorizmu je vsaj toliko neučinkovita kot vojna proti mafiji in vojna proti mamilom. Improvizacija je vedno korak pred načrtom.

Teroristom je treba priznati, da so bili do zdaj v tem spopadu uspešnejši. Če je bil njihov cilj napad na demokratične vrednote zahodnega sveta, so v dvanajstih letih z malo vloženih sredstev nasprotnika potisnili proti srednjemu veku. V imenu vojne proti terorizmu so v Ameriki in Evropi praktično ukinili pravico posameznika do zasebnosti, ker smo vsi osumljeni. Pooblastila policije in vojske so se povečala, pravna zaščita posameznika se je zmanjšala, nadzor nad njim pa poostril. Če je napadalec lahko kdor koli, smo vsi potencialni teroristi. Da gre tukaj za spopad civilizacij, je bil velik nesporazum. Zahodna civilizacija je temeljila na ideji svobode.