Po nedeljski dirki v Monaku je FIA sprožila preiskavo in potrdila domneve Ferrarija ter Red Bulla, da je Mercedes s Pirellijem brez vednosti preostalih moštev testiral pnevmatike. Pri Mednarodni avtomobilistični zvezi so sicer priznali, da so italijanskemu dobavitelju gum dali dovoljenje za dodatna testiranja, a le pod pogojem, če je ta možnost ponujena vsem moštvom, kar pa se več kot očitno ni zgodilo.

Z ugotovitvami pa se ne strinja legendarni dirkač Niki Lauda, ki je za brazilski O Estado de S.Paulo dejal, da je FIA na Mercedesova testiranja celo poslala svojega delegata, s testi pa sta bila seznanjena tako prvi mož formule ena Bernnie Ecclestone kot direktor dirk Charlie Whiting.

»Ko smo prejeli povabilo, je šef ekipe Ross Brawn poklical Charlieja Whitinga in ga vprašal, če je testiranje v skladu s pravili. Charlie se je posvetoval z odvetniki, nato pa nam dal zeleno luč,« je zatrdil Lauda.

Po besedah Pirellijevega tiskovnega predstavnika naj bi bila k testiranjem povabljena tudi Red Bull in Ferrari, a sta, ker sta mislila, da lahko uporabita le dirkalnik izpred dveh let, ponudbo zavrnila. »Vsaka ekipa bi rada testirala z letošnjim dirkalnikom. Res je, da nas je Pirelli povabil, a smo ga zavrnili, ker smo bili prepričani, da bi s tem kršili pravila,« je povedal šef Red Bulla Christian Horner.

Kljub nastali zmedi, FIA ne izključuje, da bi primer lahko pristal na sodišču, posledično pa bi Mercedes doletela tudi huda kazen.