Izvajanje zakona bi prestavili za leto dni

Zakon o novem izračunavanju katastrskega dohodka je bil sprejet že leta 2011, njegovo izvajanje pa je bilo že enkrat preloženo, je na novinarski konferenci povedal predsednik Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič. Kmetje sedaj zahtevajo, da se izvajanje zakona premakne še za leto dni, v tem času pa naredi realne izračune, ki jih bodo določene kmetijske panoge še lahko prenesle.

Preberite še: “Novi izračuni peljejo kmetijstvo v propad”

»Kmetje bomo državi plačali odmerjene davke, vendar morajo biti le-ti realni. V nasprotnem primeru se kaj lahko zgodi, da bodo začeli kmetje opuščati vinograde, sadovnjake ali druge pridelovalne površine, kar pa je v času poudarjanja po samooskrbi države s hrano nesprejemljivo,« je poudaril Zupančič.

Država bi tako samo s katastrskim dohodkom letos dobila 311 milijonov evrov

Na KGZS, ki je v roku vložila pripombe na prejete nove izračune, opozarjajo na številne napačne statistične podatke o hektarskih pridelkih, posledično so za isto vrsto dejanske rabe med statističnimi regijami velike razlike, ni upoštevana struktura trajnih nasadov, med stroški ni upoštevana delovna sila, pri nekaterih izračunih ni upoštevano primerno razmerje ali napačne cene pridelkov in drugi.

Preberite še: Vinogradniki so šokirani, novi izračuni jih peljejo v propad

Zelo veliko povečanje katastrskega dohodka je pri večini rab zemljišč, največji pa pri vinogradih, kjer so višji kar za 14,2-krat, pri gozdovih za 8,5-krat in pri sadovnjakih za 5,2-krat ali v povprečju za 5,1-krat. Država bi tako samo s katastrskim dohodkom letos dobila 311 milijonov evrov, lani pa je bil ta znesek 61 milijonov evrov.

Tudi Židan se strinja, da je nekaj narobe z izračuni

Zupančič je opozoril tudi, da so katastrski dohodek vezani številni drugi zakoni ter socialni prejemki, kar bi dodatno prizadelo kmete.

Preberite komentar Dragane Stanković: Se obeta nov kmečki punt?

Da je nekaj narobe z izračuni, se je strinjal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki se je v sredo mudil na obisku na Severnoprimorskem. Sam je predlagal enoletno podaljšanje začetka izvajanja novega zakona, v tem času pa bi temeljito pregledali vse izračune in odpravili napake.

O tej problematiki bodo spregovorili v DZ v četrtek na skupni nujni seji odborov DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje ter za finance in monetarno politiko. Od poslancev je odvisno, ali bo do ponovnega enoletnega zamika izvajanja zakona prišlo ali ne.