Kot je zapisal na svojem facebook profilu, je zgrožen nad vsebino prisluhov bivšemu županu Kanglerju in lovkami njegove hobotnice.

Hajnška in Vindiš Furmanovo pozval k odstopu

»Sodišče je Kanglerja spoznalo za krivega in ga obsodilo na zaporno kazen. Glede na vsebino prisluhov pa javno pozivam Ivana Hajnška in Tanjo Vindiš Furman, da nemudoma odstopita kot direktorja, saj očitno ne izpolnjujeta niti najosnovnejših moralnih pogojev za vodenje tako pomembnih družb,« je zapisal Fištravec.

Delavci Snage v bran direktorju

Okoli 100 delavcev mariborske Snage je na današnjem izrednem zboru delavcev direktorju Ivanu Hajnšku izročilo pismo podpore, v katerem ga pozivajo, naj ne odstopi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost po izrednem zboru, je bilo po socialnih omrežjih zaslediti številne informacije in pozive. »Menimo pa, da je čas, da se s svojim mnenjem o našem podjetju in njegovem vodstvu oglasimo tudi zaposleni, saj se nas situacija neposredno dotika,« je kot razlog za današnji dogodek navedel predsednik sindikata zaposlenih v Snagi Milan Keuc.

»Vrata njegove pisarne so zmeraj odprta, tako za strokovna kot zasebna vprašanja. Njegovo vodenje je transparentno in odprto, delavec lahko aktivno prispeva k izboljšavi posameznih procesov, zaradi česar je delo prijeten izziv in takšnega vzdušja ne zna vzpostaviti vsak direktor, sploh pa ne v teh, za delavca neprijaznih časih,« je dodal predsednik sveta delavcev Snage Srečko Vargazon.

Keuc pa je še dodal, da zaposlene ne zanima, s kom in kaj se direktor pogovarja zasebno, kaj počne v svojem zasebnem življenju ali s kom se druži. »To so temeljne človekove pravice, ki morajo ostati nedotakljive. Zaposlenim je pomembno, da nas vodi oseba, ki ima strategijo, vizijo in jasna pričakovanja. In Ivan Hajnšek takšna oseba zagotovo je,« je poudaril.

V telefonskih pogovorih obračunal s časnikom Večer

Na petkovi sodni obravnavi, po kateri je mariborsko okrajno sodišče Kanglerja zaradi nezakonite dodelitve službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita obsodilo na sedem mesecev zapora, Ježovito pa na pet mesecev pogojno, je bilo mogoče slišati vrsto telefonskih prisluhov, ki so kazali na to, kako je nekdanji župan skušal vplivati na odločitve svojih sodelavcev.

Ob tem je v telefonskih pogovorih obračunaval tudi z mediji, zlasti s časnikom Večer, o tem pa med drugim razpravljal s Hajnškom in njegovo soprogo, sicer prav novinarko omenjenega mariborskega časnika.

Šeruga: Večer je zdržal vse pritiske

Na to se je odzvala tudi sedanja odgovorna urednica Večera Katja Šeruga, ki je na spletni strani časnika med drugim zapisala, da tega, zakaj je tožilstvo želelo, sodišče pa dopustilo, da je bilo v sojenju o dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježoviti toliko pozornosti namenjene Večeru, ne ve, ve pa, da je Večer v času nekdanjega župana zdržal vse pritiske na novinarje, urednike, celo na lastnika in v imenu javnosti vztrajal pri razkrivanju nepravilnosti, ki so zdaj predmet (pred)kazenskih in sodnih postopkov.

Ob tem je dodala, da so zdaj soočeni s primerom, ki vpleta eno največjih imen časnika, na odgovornih pa je, da se preudarno in na podlagi vseh dejstev odločijo. Na novinarjih ter obeh novinarskih društvih pa je po njenem, da razmislijo, ali bodo še naprej le poudarjali delovanje skladno z novinarskimi in etičnimi standardi ali pa jih bodo zares terjali tudi v praksi.

Primer novinarke obravnavajo z vso skrbnostjo in resnostjo

Šeruga je na vprašanje STA v zvezi s tem, ali so bili proti njihovi novinarki morda sproženi kakršnikoli postopki, odgovorila, da primer obravnavajo z vso skrbnostjo in resnostjo. Postopki po njenih besedah tečejo, vključujejo več deležnikov, niso enostavni, podrobneje pa jih bodo lahko komentirali, ko bodo zaključeni na vseh ravneh.

»Iz mojega današnjega komentarja izhaja, da Večer svojo prihodnost gradi na verodostojnosti, zaupanju in zavezanosti bralcem. Od teh postulatov kot novinarka, trenutno pa tudi kot odgovorna urednica nočem, ne morem in ne želim odstopati. In če je to standard, ki si ga slovensko novinarstvo želi, javnost pa zasluži, je bržkone prav, da se o težavah v lastnih vrstah pogovarja in izjasni tudi stroka,« je še dejala odgovorna urednica Večera.