Klinična raziskava bolnišnice v Glasgowu vključuje pet starejših bolnikov, njen namen pa je ugotoviti varnost postopka, med katerim v poškodovani del možganov vnesejo matične celice. Gre za eno prvih raziskav uporabe matičnih celic na bolnikih na svetu, piše britanski BBC.

Zaenkrat rezultati postopka niso razkrili nobenih škodljivih učinkov, pri več kot polovici bolnikov pa so zdravniki celo zaznali izboljšanje. Med drugim naj bi nekaj bolnikov po več letih popolne paralize lahko premikalo prste, drugi pa lahko spet samostojno hodijo po hiši.

Kljub temu pa zaenkrat še ni moč reči, ali je temu morebiti vzrok velika zdravniška pozornost, ki so je deležni bolniki, saj naj bi t. i. placebo učinek pomembno vplival na zdravje ljudi.

Kljub temu se Keithu Muiru, ki vodi raziskavo, zdi malo verjetno, da bi šlo zgolj za naključje in placebo učinek. Poleg tega v nasprotju s pričakovanji nekatere spremembe trajajo že dlje časa.

Ali se gre za izboljšanje res zahvaliti uporabi matičnih celic, bodo zdaj ugotavljali v drugi fazi raziskave. Če bo ta potrdila ugotovitve, bodo v tretji fazi nato ocenili, za koga in kdaj je terapija najbolj primerna, še piše BBC.