Roland Garros. Francoski vojaški pilot, ki je v prvi svetovni vojni sestrelil tri letala in postal letalski as. Toda konca vojne ni dočakal, saj so ga na fronti ubili. Njemu v čast so poimenovali tudi teniško središče, na katerem poteka eden izmed štirih vsakoletnih turnirjev za veliki slam. In na peščenih igriščih Roland Garrosa bo pestro tudi letos, saj so se včeraj začeli boji prvega kroga, med sodelujočimi so tudi trije Slovenci, Grega Žemlja, Blaž Kavčič in Aljaž Bedene, pretendentki za nastop, Polona Hercog in Tadeja Majerič, pa sta pot sklenili že v kvalifikacijah. Katarina Srebotnik bo srečo podobno kot zadnja leta iskala med dvojicami.

Organizatorji napovedujejo, da bo že 83. po vrsti turnir presežnikov, ki naj bi privabil več kot do zdaj rekordnih 430.093 gledalcev iz lanskega leta, da bodo fantje in dekleta na rdečem pesku pustili srce, pa je porok tudi astronomski nagradni sklad 21 milijonov evrov, od tega so zmagovalcema v obeh posamičnih konkurencah namenili po 1,5 milijona evrov. Največja favorita, sicer že vajena podobnih zneskov, sta Španec Rafael Nadal in Američanka Serena Williams. Prvi zavoljo neverjetnega pariškega niza zmag, saj mu od leta 2005 le enkrat ni uspelo v zrak dvigniti srebrnega pokala, namenjenega zmagovalcu, druga pa zaradi življenjske forme, saj je v prestolnico mode pri 31. letih prišla s popotnico 24 zaporednih zmag.

Trojici Slovencev v glavnem žrebu boginja sreče ni bila naklonjena enako. V nasprotju z Žemljo in Kavčičem, ki sta dobila premagljiva tekmeca, Kolumbijca Santiaga Giralda in Avstralca Jamesa Duckwortha, mora Bedene (danes) preskočiti visoko oviro, šestega nosilca in povrhu še domačina Jo-Wifrieda Tsongaja, lani četrtfinalista, sicer pa zmagovalca že desetih turnirjev serije ATP. Kavčič je vlogo favorita potrdil v eni uri in 46 minutah in 185. igralca sveta ugnal s 6:2, 6:2, 6:2 ter tako ponovil lanskoletni uspeh, ko je bil nato zanj premočan prvi lopar sveta Srb Novak Đoković. »Moja forma je bila v zadnjem času slaba, kar ni skrivnost. Toda v tenisu se vse lahko spremeni čez noč. Lahko rečem, da sem odigral enega boljših dvobojev v zadnjem času in zato tudi zmagal. Na tej ravni tekmovanja je vse odvisno le od tega, kdo v danem trenutku bolje igra. Takšno igro bom skušal prenesti čez dva dni na naslednji dvoboj,« se je smejalo Blažu Kavčiču, 104. na lestvici ATP.

Upanje umre zadnje in v možnost, da letos znova pokori vso konkurenco, verjame tudi Švicar Roger Federer. Uvodni tekmec, Španec Pablo Carreno-Busta, mu seveda ni bil dorasel nasprotnik (6:2, 6:2, 6:3). Toda najpomembnejše vprašanje se vendarle glasi: kdo lahko premaga Nadala. Edini dvoboj je namreč izgubil leta 2009 proti Švedu Robinu Söderlingu, kar je nato izkoristil prav Federer. »Igram dobro in sem zdrav. Toda premagati Nadala seveda ni lahko, saj je najboljši igralec na pesku vseh časov, njegova vrnitev po poškodbi pa je neverjetna,« se zaveda 31-letni 17-kratni zmagovalec turnirjev za veliki slam, ki letos prvič od leta 2000 pred Roland Garrosom ni osvojil nobenega turnirja. In dodaja: »Počutil sem se dobro in počutju ustrezno tudi igral. Če sem favorit za končno zmago? Se ne obremenjujem, moram ostati zbran, bo pa zelo težko.« Letos bo konkurenca malce šibkejša, saj sta zaradi poškodbe hrbta in virusa, ki mu je povzročal težave pri dihanju, nastop odpovedala Škot Andy Murray in Argentinec Juan Martin Del Potro.

Petindvajseta zmaga po vrsti za mlajšo od sester Williams je bila zastrašujoča tudi za njene tekmice, saj je Gruzijko Ano Tatišvili odpihnila z igrišča in ji prepustila vsega eno igro (6:0, 6:1). Edina teniška igralka, ki je do zdaj z nagradami presegla mejo 40 milijonov ameriških dolarjev, je servirala osem asov. »Lani sem se odločila, da bom na tiskovni konferenci po dvobojih govorila francosko. Jezika se učim že dolgo, a nimam samozavesti, da bi ga govorila. Čisto drugače je, ko igram tenis. Sem pa po nasvetu prijateljice začela tudi slikati in sem obiskovala tečaj. Verjetno sem najslabša še živeča slikarka, ko bi samo videli, kakšen avtoportret sem narisala, toda zabavam se,« je po dvoboju, ki je trajal le 52 minut, dejala Serena Williams.