Slovenska atletska sezona na domačih tleh se je začela spodbudno. Otvoritveni miting v Slovenski Bistrici, ki je potekal v znamenju 30-letnice delovanja domačega kluba, je postregel z nekaterimi dobrimi rezultati, prednjačila pa sta Brežičana. Mlada metalka kladiva Barbara Špiler je v mrzlem vremenu (temperatura se je gibala med 10 in 13 stopinjami Celzija), ko jo je motil še dež, izpolnila normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi ter dokazala, da se pod mentorstvom trenerja Vladimirja Keva razvija v odlično atletinjo. Kasneje je svoje mojstrstvo pokazal še Primož Kozmus, ki je svoje orodje konstantno metal daleč, najdlje pa ga je vrgel v peti seriji, ko je pristalo pri 78,75 metra.

»Odvalil se mi je ogromen kamen od srca. Želela sem si čim prej vreči normo za svetovno prvenstvo v Moskvi. Zdaj bo treba v miru delati in popravljati tehniko,« je bila z metom v tretji seriji, ki je poletel 69,58 metra daleč, zadovoljna Barbara Špiler, ki jo vrhunec v tej sezoni čaka v Talinu, kjer bo nastopila na evropskem prvenstvu do 23 let.

Brežiška metalka je imela v tej sezoni nekaj zdravstvenih težav, saj je imela pogoste glavobole, ki so po odkritju izvora težav v zadnjem času manj intenzivni. V tej sezoni je v primerjavi z lansko precej pridobila na moči. »Povprečje metov imam v tej sezoni daljše kot lani. Precej sem izboljšala fizično pripravo. Tudi s slabšo tehniko sem sposobna metov prek 67 ali 68 metrov, česar prej nisem zmogla. V tej sezoni bi rada vrgla kladivo čez 70 metrov, saj bo potem lažje napredovati. Moj cilj je osvojitev kolajne v Talinu, na svetovnem prvenstvu v Moskvi pa si želim uvrstiti v finale. Od lani imam izkušnje z olimpijskih iger, konkurenca bo podobna. A kot rečeno, mi v tej sezoni več pomeni boj z vrstnicami v Talinu,« je zaključila Barbara Špiler, ki se je v zadnjih letih povsem podredila športu. Za njeno prihodnost bi bilo zelo pomembno, da bi kot ena najobetavnejših slovenskih športnic dobila zaposlitev v javni upravi. Zelo težko se namreč eksistenčno prebija, in če država ne bo poskrbela za tako obetavne športnike, kot je Brežičanka, se slovenskim športnikov tudi na najvišjem nivoju slabo piše.

Po tekmi je bil razbremenjen tudi Primož Četrtič, desna roka Primoža Kozmusa, ki ga spremlja na vsakem koraku. »Pričakovali smo uspešen Primožev nastop, a vseeno ne tako dolgih metov. Nadejali smo si daljav okoli 77 metrov, ne pa dober meter več. Primož je dobro pripravljen. Lahko rečem, da je star in prekaljen maček svoje delo opravil z odliko,« je razlagal Četrtič ter nadaljeval: »Čaka nas še naporen in težaven mesec. Slovenska Bistrica je dobra popotnica za naprej.«

Solidno pripravljenost je v zelo težkih razmerah pokazal tudi slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj, ki je uresničil osnovni cilj ter z drugim skokom prek 222 centimetrov izpolnil normo za nastop na sredozemskih igrah. »Lani sem v Slovenski Bistrici preskočil dva centimetra več, a so bile razmere optimalne. Bilo je težko, a sem zadovoljen z napredkom. Pozna se mi, da dolgo nisem tekmoval, a sem optimističen, da bom izpolnil normo tudi za Moskvo (228 centimetrov – op. p.),« je svoj nastop komentiral Rožle Prezelj.