»Že po uvodni tekmi v Nemčiji pretekli teden sem dobila potrditev, da spadam med najboljše na svetu. Vedela, da sem dobro pripravljena, da se lahko kosam z vsemi, in tako sem se tudi pripravila in odpeljala,« je 24-letnica, ki je sezono v paradni disciplini MTB začela s četrtim mestom v Albstadtu, razlagala gostobesedno. »Dobro sem naštudirala najbolj zahtevne odseke, kar je bilo odločilno. Celo fantje so me pohvalili, kako dobro sem vozila tehnične odseke. Tu je bil narejen največji napredek pred sezono in to je moj močnejši člen. S tem sem dobila tudi dodatno samozavest, ki je v veliki meri pripomogla, da se nisem ustavila ali ustrašila. Lahko sem se dobro osredotočila na majhne detajle, ki so bili naposled odločilni. In to na tem terenu, kjer do zdaj nisem dosegla omembe vrednega dosežka. Ta zmaga je tako posebna, da je zagotovo ne bom nikoli pozabila.«

V boju za zgodovinsko zmago je bil zelo napet predvsem zaključni obračun z bivšo svetovno prvakinjo Poljakinjo Majo Wlosczczowsko (zaostala je 19 sekund), medtem ko so branilka zmagovalnega globusa 2012 Kanadčanka Catherine Pedrel, Švedinja Alexandra Engen in zmagovalka prve dirke Tirolka Eva Lechner že sredi dirke ostale zunaj vidnega polja, Blaža Klemenčič pa ni imela najboljšega dne (21. mesto, zaostanek 7 minut in 12 sekund). Moški kralj moravskega krosa je svetovni prvak Nino Schurter.

»Moja taktika je bila dokaj preprosta. Sprva sem le sledila, kar ni bilo niti malo lahko. Za zadnja dva od šestih krogov pa sem bila v glavi trdno odločena, da se ne šparam več. Morda sem šla tudi zaradi tega čez vse limite, roke so se mi čez skalni odsek 'rock and roll' zatresle, zato sem šla z glavo čez balanco, Maja pa me je zaradi tega ujela. Vendar sem vedela, da je veliko že narejenega, da je Maja utrujena in nima toliko moči za kratke klance. Ni me skrbelo njeno sledenje za obročnikom. Tudi zaradi tega sem zadnji ovinek na mokrem asfaltu odpeljala zelo previdno, čeprav je bila le nekaj metrov za mano. Njen padec mi je omogočil le to, da sem brez skrbi proslavila zmago,« je opisala zgodovinsko vožnjo slovenskih blatnih kolesnic.

Žakljeva, ki ima za sabo skoraj neverjetno življenjsko zgodbo, s hudo nesrečo roke pri delu na domači kmetiji, zato je njena zmaga tudi zmaga slovenskih zdravnikov, ima za sabo strmo pot v svetovni vrh, z naslovi svetovne prvakinje med mladinkami in mlajšimi članicami. »Verjetno bi bila moja zmaga za koga manj presenetljiva, če bi bila kdaj prej tudi tretja ali druga, toda začeti z zmago je vendarle najlepše. Vsi dosežki, tako med mladinkami kot med mlajšimi članicami, so mi vedno dajali upanje in samozaupanje, da bom nekaj takega lahko naredila tudi med članicami. Zdaj sem to dokazala. In to bi rada ponavljala. Že na naslednji dirki v Val Di Sole, meni ljubem terenu, skupaj z mojimi navijači iz Ledin,« je pristavila junakinja druge od šestih dirk.