Hilda Tovšak se zagotovo počuti kot zmagovalka. Pa čeprav je trajalo le en teden. Predala se je sama v času, ko so se vsi povprek obtoževali, kdo je kriv, da nje ni tam, kjer bi morala biti.

Kot zmagovalec se počuti tudi Tomaž F. Lovše. Že ko je postal šef slovenske smučarije, sem zapisal, da naj se Tina Maze drži za hlače in zašije vse žepe. Tomažev nastop v oddaji 24 ur zvečer je bil za v učbenike. Ni govora, da bi on s svojim balzamiranim glasom dal odgovore na to, zakaj ni plačeval trgovcem in svojim dolžnikom, ampak je kot rimski triumf obsodil vse po vrsti. Najprej Banko Slovenije, ki je krivična in nesposobna. Potem preostale banke, ki so v privilegiranem položaju, in na koncu vse lopove, ki zamujajo s plačili, pa jih nihče ne udari po glavi. Nato nam je zagotovil, da smo vsi imetniki tiste zdaj ničvredne plastike dobili najboljše storitve in da je on osebno pregledoval vse pripombe in pritožbe. Ni kaj, res naporno delo čudežnega menedžerja, ki cele noči piše odgovore tistim, ki se pritožujejo za vsako malenkost. Milijoni, ki jih ni, so pa tako in tako drobiž, ki je stokrat zavarovan in je samo vprašanje minute, kdaj bo vse spet po starem. Tomaž se nam je tam v studiu tako zasmilil, da bi v primeru, da bi objavili številko njegovega tekočega računa, takoj nakazovali zneske za njegovo očiščenje. Imel bi le pokvarjene noči, ker bi nam moral pisati zahvalna pisma.

Pokvarjene noči ima Jure Cekuta. Še en v vrsti zmagovalcev, ki je sklenil svetovalno pogodbo s Patrio. Zdaj, ko ga je edini lastnik resnice in dobrega imena obtožil, da je on pobiral neke čudne provizije pri finskih naivnežih, se je moral oglasiti. Sicer le z glasom, ki je na novinarkino vprašanje, če je Fincem svetoval o slikarstvu, zatrdil, da je imel eno takšno splošno svetovalno pogodbo o gospodarstvu, stanju stvari v Sloveniji in trenutni situaciji. Analize pripravlja noč za nočjo.

V trenutni situaciji je med zmagovalci nedvomno Gašpar Gašpar Mišič. Človek, ki rešuje podjetja in je operativen na terenu noč in dan, je na vprašanje, koliko nepremičnin ima, v kamero zatrdil, da nima časa, da bi preštel vse svoje nepremičnine. Jasno, da je za reševalce Slovenije čas zlato in ga je škoda trošiti v tako brezvezne rabote, kot je preštevanje lastnega bogastva. Pri zmagovalcih je bogastvo stranski produkt. Celo nujno zlo.

V verigi zmagovalcev pa ne bo televizijskega novinarja Mateja Korošca. Postavljen je na stranski tir, ker je v poročilu o obisku premierke dajal osebne ocene in sodbe. Zaradi tega je nacionalka kasarila žolčne klice. In odgovorni na vejo ter v jok. Nobenih pohval za trud, le kritike in žolčni klici. Teh klicev pa ni bilo od nikoder, ko avtorji in ustvarjalci letijo iz etra brez jasnih kriterijev. Se pač zgodi. Že zato, da se sploh kaj zgodi. A ni fino, če lahko nekaj ukinemo. V imenu šparanja ali nedefiniranih programskih kriterijev. Esad Babačič, ki je pripravljal eno boljših oddaj na nacionalnem radiju z naslovom Hotel Romantika, je oddajo izgubil tako mimogrede. V opomin drugim.

In, če je zmagovalka Eurosonga bosa prepevala, da gre le za solze, bi se naši evrovizijski odločevalci v solzah sramote po zadnjem mestu lahko odločili samo nekaj. Tega se ne gremo več. Ker enostavno nismo zmagovalci, ampak večni luzerji…