»Di Luca je idiot, potreben zdravljenja. Sam pa sem bedak, ker so me prepričali, da ga vzamem v ekipo. Verjel sem človeku in smo mu dali novo priložnost,« je zjutraj bentil Luca Scinto, menedžer ekipe Vini Fantini. Biografija 37-letnega Danila Di Luce se bere, kot da je doping njegov življenjski slog. Čeprav ima pozitivno (sporen) sloves zmagovalca Gira 2007, je v škandale vpleten že deset let. Bil je že dvakrat kaznovan (2007, 2009 – pozitiven na Cera/EPO kot drugi na Giru) in obakrat zaradi sodelovanja s preiskovalci milostno obravnavan. In vedno znova je zaradi dobrih zvez dobil novo priložnost. Šef ekipe Vini Fantini ga ni želel v ekipi, a je pretehtala beseda glavnega sponzorja in pogodbo je dobil tik pred Girom. Ni naključje, zakaj je bil pozitiven na sled EPO na nenapovedani kontroli nekaj dni pred startom v Neaplju. Edini komentar, ki so ga ujeli od Danila Di Luce med begom iz hotela: »Presenečen sem.« Prav nič pa številni strokovnjaki, ko so ga videli zelo poskočnega. Nekajkrat je bil blizu etapne zmage. Med številnimi navijači priljubljen vzdevek Killer/Ubijalec, ki ga je dobil zaradi napadalnega sloga, je upravičil v povsem drugem pomenu. Preti mu doživljenjska prepoved nastopanja.

Če je grdi raček znova odvzel nekaj medijskega prostora čistim in pametnim, so se nekateri v karavani nanj jezili, ker bi mu zaradi škode radi kaj sočnega povedali v obraz, so se drugi predvsem smejali. Oglasil se je celo kralj tovrstnega življenjskega sloga Lance Armstrong. »Vem, da nimam verodostojnosti v dopinški temi, ampak nekaj občutka le imam: Di Luca, ali si res tako presneto neumen?« je tvitnil Lance.

»Primer Di Luca je zelo slab za vse nas v kolesarstvu. Vedno za to ceno plačamo mi drugi kolesarji,« je po dobri uri vrtenja valjev v hotelski garaži trpko resnico poudaril neomadeževani Vincenzo Nibali, ki je le še 404 kilometre varne vožnje oddaljen od vpisa na vrh zlate lovorike Neskončnost. Današnja trasa poteka po dolinah do Pusterške doline. Originalnih je le zadnjih 20 kilometrov, od mondene Cortine do Treh Cim pri Lavaredu v Dolomitih. To bo zadnji dan za Roberta Vrečerja, da se bolj pokaže. »Beg? Ne. Ob kapetanu Sanchezu bom,« je taktiko Euskatela razkril v družbi navijačev iz Slovenije. »Tudi mi smo eno uro vrteli pedale na valjih v hotelu. Noge se kar dobro vrtijo,« je dobro razpoložen dan preživel Mezgec.