Maribor.»Zavržno je dejstvo, da je obtoženi Franc Kangler izkoristil svoj družbeni vpliv, ki so mu ga zaupali volilci,« je svojo sodbo komentiral mariborski sodnik Boštjan Polegek. Predlogu okrožnega tožilca Borisa Marčiča, ki je za Kanglerja zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje terjal nepogojno kazen sedem mesecev zapora, je sodnik sledil tudi zato, ker je obdolženi iz lokalne politike že presedlal v državni svet.

»S svojimi dejanji je bil pravzaprav nagrajen s tem, ko je postal državni svetnik, kar je v demokratični državi povsem nedopustno,« je ocenil sodnik. Prisojena kazen pa bo v primeru pravnomočnosti Kanglerju odvzela sporni svetniški mandat.

Sodnik vzpostavil družbeno pravičnost

Polegek je soobdolženo vedeževalko Karin Ježovito obsodil celo strožje, kot je terjal tožilec. Zaradi ponarejanja listin ji je poleg predlagane pogojne zaporne kazni pet mesecev zapora prisodil še 5000 evrov denarne kazni. Po njegovih besedah je to storil zaradi vzpostavitve temeljne družbene pravičnosti, saj je Ježovita na podlagi ponarejene listine in s Kanglerjevo nezakonito pomočjo leta 2010 prišla do luksuznega občinskega stanovanja na Teznem.

Včerajšnji proces je poleg premierne Kanglerjeve (ob)sodbe zaznamovalo predvajanje policijskih prisluhov telefonskih pogovorov župana in njegove klike. Ti klepeti so še dodatno razgalili, kako je Kangler odločal o vsem. Župan je denimo kar s SMS-sporočilom določil, kakšno plačo bo v podjetju ZIM imel Matjaž Knez, zdaj direktor Darsa.

Kritičen novinarski »mrčes«

Sicer pa se je Kangler zelo jezil zaradi kritičnega medijskega poročanja, še posebej Večera. Najbolj so mu šli v nos kritičnimi članki mariborske redakcije, ki jo je vodil Aljoša Peršak. V medijski hiši je imel Kangler neposredni »stik« prek novinarke Melite Forstnerič Hajnšek. Z njo je 19. marca 2009 po telefonu komentiral neko anketo.

»Bolj ko te nažigajo, več točk dobiš. Peršak je zate mrčes,« mu je govorila Forstnerič-Hajnškova. »Bolan je. Sovraštvo goji do vseh, ki tebe spoštujemo. Veš, kakšna bolezen je to.« V zobeh sta imela tudi Dnevnik. »Za Klipšteterja sem pa ti že zdavnaj rekla. Je ista p(...) kot Peršak,« je govorila Večerova kulturna novinarka Forstnerič-Hajnškova, ki je lani prejela občinsko Glazerjevo nagrado.

Premoženjsko korist zaradi prijateljevanja s Kanglerjem je imel tudi njen soprog Ivan Hajnšek. Ta Mariborčan je še vedno direktor Snage, do letošnjega leta je vodil tudi podjetje Marprom, njegovo podjetje McLine pa je pod Kanglerjem prejelo več občinskih naročil. V enem izmed poslušanih klicev se mu je 24. oktobra 2009 Hajnšek hvalil, da je na Večerovi spletni strani objavil dolg anonimni komentar, v katerem je spisal celotno »anamnezo« te medijske hiše. »To bomo lahko še marsikje uporabili. Sem kar zadovoljen, kar sem napisal,« mu je dejal.

Gverilski komentatorji iz občinske uprave

Prisluhi so razkrili tudi to, kako je celotni vrh mestne uprave pisal anonimne komentarje, v katerih so hvalili Kanglerja in blatili Večerove novinarje. Omenjenega oktobrskega dne je tedanja vodja kabineta Duška Jurenec klicala donedavno direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner. »Župan želi, da bi od doma komentirali na Večerovo stran,« ji je naročila, Simonič-Steinerjevo pa je zanimalo, kako bo to počela anonimno. Navodila je zatem dobila pri bivšem soprogu Tanje Vindiš Furman, direktorice javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS).

Pokojni Kanglerjev sodelavec Aleš Škof, na katerega so skušali obdolženi v tem sodnem postopku zvaliti vso odgovornost za dodelitev službenega stanovanja Ježovitovi, je županova navodila sporočal prek SMS-sporočil. »Šef pravi, da ni popuščanj, vsak vsaj tri komentarje,« je 7. novembra 2009 pisal Simonič-Steinerjevi in jo obvestil še o tem: »Gverilci se dobimo v lovskem domu v Ciglencah. Šef je rekel, da haramo, v ponedeljek bomo pregledali ob kozarčku rujnega in pršutu.« A Kangler nato očitno ni bil najbolj zadovoljen. »Haramo, zato bo jezikova župa namesto pršuta,« je Škof napovedal direktorici.

Iz prisluhov je sodnik Polegek prišel do sklepa, da ni naključij v zgodbi o dodelitvi občinskega stanovanja Ježovitovi. Kangler je imel velik interes, da se postopki stanovanjskega sklada izidejo po njegovih željah. Prav zato je za direktorico postavil Vindiš-Furmanovo, na katero je imel neposredni vpliv, ženska pa se mu ni drznila upirati, je ocenil sodnik. V tem sodnem postopku je bila obdolžena tudi Vindiš-Furmanova, vendar je tožilec Marčič zaradi pomanjkanja dokazov včeraj umaknil svoj obtožni predlog.

Sodba še ni pravnomočna, obramba je že napovedala pritožbo.