Tokrat je naziv med tremi finalistkami, med katerimi je bila tudi Dnevnikova tajnica Miša Matelič, pripadel 35-letni Tanji Vogrinec, tajnici Centra tehničnih pregledov v IVD Maribor, ki se je na testu odlično odrezala že lani, ko je zasedla drugo mesto.

Že deset let ste v svojem poklicu. Kako se je skozi čas spreminjal obseg vaših nalog?

Obseg se je zelo povečal in lahko rečem, da se še vedno povečuje. Ko sem začela, sem tu in tam pripravila kakšno ponudbo za večja podjetja, danes pa pišem samo še ponudbe. Stranke danes pač zahtevajo ponudbe. Birokracije je namesto vedno manj vedno več.

Ali formalna izobrazba zadostuje nalogam, ki jih tajnice opravljate na delovnem mestu?

Kakih 80 odstotkov vsega je praksa. Mislim, da to prinese izkušnje, sposobnosti in znanja. Če se spominjam nazaj, sem danes povsem drug človek, kar zadeva pogled na določene stvari, na odnose in stike z ljudmi, s sodelavci in šefi. Predvsem pa nam tudi ta kongres zelo odpira oči, kako naj bi izgledalo naše delo. Kar zadeva izobrazbe, pa menim, da je dovolj formalna izobrazba, za to delo ne potrebuješ magisterija. Bolj je pomembno, koliko si iznajdljiv in priden.

Komunikacija je na vašem delovnem mestu zelo pomembna. Kako se spoprijemate s tistimi bolj zahtevnimi strankami?

Včasih je težko verjeti, koliko različnih tipov ljudi obstaja. Ampak jaz se kar znajdem, če pri sogovorniku začutim negativno energijo in vem, da njegovega problema sama ne bova rešila, ga prevežem šefu in se nato onadva pogovorita. To je običajno kar dobra taktika. slo