Miran Mlakar je, pričakovano, dobil zadostno podporo ravenskih svetnikov in bo tudi uradno zasedel direktorski stolček ravenskega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti oziroma, kot pravijo Ravenčani, superzavoda. Podpora je bila pričakovana, čeprav Mlakar ni član stranke SDS, ki ima v ravenskem občinskem svetu prepričljivo večino, niti kakšne druge politične stranke. A nekateri še vedno dvomijo, da bo Mlakarju, ki je že od novega leta vršilec dolžnosti direktorja, uspelo potegniti voz iz blata, češ da bi lahko le povsem nov veter prinesel spremembe.

Očitajo mu, da je kot vodja športnega centra lani pridelal v zavodu kar za okoli 140.000 evrov oziroma 60 odstotkov celotne izgube. Kritizirajo ga tudi, da je javno zagovarjal kršitve delovnopravne zakonodaje s tem, ko so tudi upokojenci delali prek napotnic študentskega servisa, dovolil in zagovarjal pa je tudi, da so člani sveta zavoda dobili in uporabljali brezplačne vstopnice za uporabo športnih objektov.

Veliko kritik pa tudi rešitev je županu Tomažu Roženu v pismu še pred izbiro ponudil tudi Aleksander Jug, ki je bil le eden od devetih kandidatov, ki so se na tokratnem ponovljenem razpisu potegovali za direktorja superzavoda. Jug meni, da bi morali za superzavod že davno izdelati sanacijski program, ne zgolj gasiti požara z občinskim denarjem, ki je pravzaprav denar vseh davkoplačevalcev. »Pogoji poslovanja bodo zaradi omejevanja proračunskih sredstev vse težji in zavod bo moral občutno zmanjšati stroške in na drugi strani povečevati delež prihodkov iz razpisov pretežno evropskih skladov ter tistih, ustvarjenih na trgu,« pravi Jug, ki ima kot nekdanji zasebnik bogate izkušnje na področju turizma.

In kako na očitke gleda Mlakar? »Očitke, zlasti o lanski izgubi, odločno zavračam, ker zanjo nisem odgovoren jaz, pač pa Aleksander Kotnik, ki je zavod vodil vse do 31. decembra lani,« pravi. Priznava, da čudežnega zdravila za vse težave nima, a je prepričan, da so si zastavili dober finančni in ambiciozen sanacijski načrt. »Menim, da celotne ekipe, ki smo jo postavili na športnem delu in na kulturi, čeprav gre večinoma za študente, ne bomo menjavali. Seveda pa bo treba na rezultate še počakati. A zadeva se izboljšuje, saj že rezultati prvega tromesečja kažejo, da smo poslovali z ničlo,« zatrjuje Mlakar. In dodaja, da jim je občina finančna sredstva oklestila, sami bodo še morali oklestiti tudi stroške. Tudi upokojenci po njegovih besedah zagotovo ne bodo več delali prek študentskih napotnic, pač pa bodo z njimi sklenili pogodbe, kot to nalaga nova zakonodaja, ki bo začela veljati z julijem. »Upokojence namreč, zlasti na smučišču Poseka v zimski sezoni nujno potrebujemo, saj imajo opravljene vse izpite, da lahko upravljajo žičniške naprave,« njihovo delo pojasni Mlakar. mm