Zagorje. Potem ko na zagorski občini nad začetkom serije čistilnih akcij kompleksa Medijskih toplic, ki so se jih lotili krajani sami, najprej niso bili navdušeni, so kasneje prostovoljce podprli, nato pa je župan Matjaž Švagan pisal lastniku hotelsko-bazenskega kompleksa, Poslovnim sistemom Zupanc (PSZ), da bi občina zunanji kompleks bazenov brezplačno najela za dobo najmanj 5 let. Švagan namreč dvomi, da čistilne akcije Izlačanov in drugih prostovoljcev vodijo do odprtja bazenskega kompleksa za javnost, »saj gre za tehnično zahteven projekt«, občina pa bi, kot je zapisal v pismu lastnikom, lahko strokovno in odgovorno pristopila k reševanju problema in zagotovila obratovanje bazena po vseh veljavnih standardih in predpisih.

Spomnimo, da je direktor PSZ Saša Zelenović pogodbo o brezplačnem enoletnem najemu zunanjega dela kompleksa toplic že sklenil s pobudnikom čistilnih akcij Juretom Urbanijo, zato se mu zdi Švaganova pobuda nenavadna. »Županu smo se zahvalili za pobudo, ga spomnili, da smo bili pred tremi leti mi tisti, ki smo občini ponudili bazen v brezplačen najem, a ponudbe niso sprejeli, letos pa smo že sklenili dogovor z Urbanijo. Občini smo zato predlagali, naj se poveže z njim in tako pripomore k zagotovitvi varnosti v Medijskih toplicah. Ne bomo pa brez utemeljenega razloga prekinili pogodbe z Urbanijo,« je povedal Zelenović, ki meni, da je Švaganova pobuda zapoznela, prepričan pa je tudi, da je ne bi bilo, če ne bi bilo mladih aktivistov, ki so se lotili čiščenja bazena. »Vidim pa možnost, da se oboji povežejo in da občina po svojih močeh pomaga zlasti pri sanaciji velikega bazena. Tako bi morda namesto zgolj otroškega bazena odprli vse tri,« je še dejal Zelenović.

Urbanija se s pobudo občine za najem Medijskih toplic ne obremenjuje, saj želi ostati osredotočen na sobotne delovne akcije. »Javljajo se donatorji in ponujajo barvo, rešetke za bazene, izolacijo za streho in drug material, ki ga bomo potrebovali za sanacijo bazenskega dela. Prav tako se oglašajo vedno novi prostovoljci, ki bi radi pomagali, pa tudi tisti, ki bi radi oblikovali (kulturni) program, ko bo čas za to,« je povedal mladi Izlačan.

Da sodelovanje s prostovoljci, kot ga predlaga lastnik, ni prava pot, saj bi bila za občino to prevelika odgovornost, meni tudi Švagan »Pripravljeni smo jim pomagati in jih v celoti podpiramo, ne bomo pa odprli bazena in prevzemali odgovornosti za varnost kopalcev,« je dejal Švagan, ki investicijo v odprtje bazenskega dela ocenjuje na nekaj sto tisoč evrov. »Samo koncesija za vodo nanese okoli 15.000 evrov na leto, potem pa je tu še priključek za elektriko, črpalke in sanacija tobogana, pa uničene ploščice... Ni tako enostavno,« je poudaril zagorski župan in dodal, da bi morali vsa sredstva zagotoviti iz občinskega proračuna, saj zaradi hipoteke, ki jo ima družba PSZ na celotni kompleks, ne bi mogli kandidirati za evropska sredstva. Poleg vsega omenjenega se Švagan boji tudi, da bi lastnik potem, ko bi občina uredila in odprla kopališče, kompleks na koncu prodal drugemu kupcu.