Slovenski odbojkarji so uspešno opravili prvo nalogo na poti do svetovnega prvenstva na Poljskem leta 2014. Z igro sicer niso navdušili bolj ali manj praznih Stožic, do zmage so prišli nekoliko težje od pričakovanj. Po dveh nizih je sicer kazalo na gladko zmago, a se je nato zapletlo. Izraelci so zasluženo dobili tretji niz, četrti pa je bil izenačen vse do končnice, v kateri pa so bili domači vendarle bolj zbrani. Selektor Luka Slabe je po tekmi dejal, da je v igri njegovih izbrancev v vseh elementih še veliko rezerv, še posebno pa je tokrat pogrešal dober servis.

Slabe, ki je prvič vodil ekipo na uradnih tekmah, je tekmo začel s pričakovano postavo. Vlogo organizatorja je zaupal Gregorju Ropretu, ki je dobil prednost pred Dejanom Vinčićem, na mestih sprejemalca sta začela kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj, blokerja sta bila Alen Pajenk in Matevž Kamnik, korektor Mitja Gasparini, libero pa Miha Plot. Na začetku je bil razpoložen Čebulj, po njegovih točkah so si Slovenci prvič priigrali dve točki prednosti (4:2), toda gostje so hitro vzpostavili ravnotežje in celo povedli z minimalno prednostjo. Slovencem ni stekel servis, zato si nikakor niso mogli priigrati višje prednosti. Ko so vendarle povedli z 19:15, je kazalo, da je odpor Izraelcev končan, a ni bilo tako. Gostje so se približali na 21:22, toda nato je reči v svoje roke prevzel Urnaut in poskrbel, da so gostitelji niz brez pretresov dobili.

Urnaut je bil najbolj zaslužen, da je njegova ekipa prišla do zanesljivejše prednosti tudi v drugem nizu. Po izidu 9:9 je na različne načine dosegel tri zaporedne točke, s tem pa vzpodbudil soigralce, da tudi oni vložijo nekaj več energije, kar se je hitro poznalo tudi na rezultatu. S točko Gasparinija je ob drugem tehničnem odmoru že 16:11, po dvojnem bloku pa tudi 17:11. Tudi po tem pa niso popuščali, tako da je razlika le še rasla. Po seriji dobrih servisov Ropreta se je niz končal z izidom 25:16.

V tretjem nizu so Izraelci vodili s 15:12, nato pa je Slabe opravil prvo menjavo na tekmi, Gasparinija je zamenjal z Alenom Šketom. Čeprav je sprva dobro kazalo, pa do preobrata ni prišlo. Tudi po zamenjavi podajalca, Ropreta je zamenjal Vinčić, ne. Izraelci so zanesljivo dobili niz, s tem pa se je tekma nepričakovano podaljšala.

Marsikdo v dvorani je mislil, da bodo Slovenci po izgubljenem nizu stresli jezo, a so še še naprej mučili. Vse do zaostanka 8:11, ko se je igra vendarle začela izboljševati. Na 14. točki sta bili ekipi poravnani, po bloku Alena Pajenka je Slovenija povedla z 18:16. A tudi Izraelci niso popuščali, še enkrat so prišli do izenačenja, toda končnica je predvsem po zaslugi Čebulja pripadla boljši ekipi.

Slovenci se bodo v soboto pomerili z Madžarsko.