Gre za znesek v višini 44.000 evrov, ki ga je vlada Janeza Janše marca namenila najboljši alpski smučarki v letošnji sezoni Mazejevi. "Vlada je na današnji seji na predlog ministra, pristojnega za šport, za športne dosežke, ki so nad pričakovanji promovirali Republiko Slovenijo, zlasti z omogočanjem njene predstavitve na področju turizma in gospodarstva, enkratno nagradila alpsko smučarko Tino Maze v višini 44.000 evrov, pri čemer se sredstva zagotovijo iz proračunskih sredstev ministrstva, pristojnega za šport," so takrat med drugim zapisali na vladi.

Luka Špik, ki je imel podporo slovenskih športnikov, zaposlenih v slovenski javni upravi, ki so se danes zbrali na Brdu, je prisotnim predstavnikom oblasti očital, da je šlo za diskriminatorno potezo. Pri tem ni dvomil o upravičenosti nagrade za Mazejevo, a je izpostavil neenakopraven položaj drugih športnikov.

Špik: Vsi športniki se trudijo po najboljših močeh

"Vsi se trudimo za promocijo. Tisti, ki jim uspe bolj, in tudi tisti, ki jim uspe manj. Tudi drugi smo in so imeli izredno uspešne sezone, pa nihče ni bil nagrajen in neverjetno je, da tega nihče nikoli ni opazil," je med drugim zatrdil Špik in dodal, da se prav vsi športniki trudijo po najboljših močeh, da vsi zastopajo državne barve in da so številni športniki zelo uspešni.

"Državne simbole, ki jih imamo na opremi, enačimo tudi s politiko in ob takih potezah se patriotizem izgublja," je še dodal Špik ter se tako navezal na enourno razpravo o pomenu nacionalnih barv in državnih simbolov na športni opremi in večkrat izpostavil, da ni težava nagrada za Mazejevo, ampak nejasen način, kako se do takšnih nagrad pride.

Kocijančič: Za vse bi moralo veljati isto

Špiku je pritrdil predsednik Borut Pahor, ki je potrdil, da razume težave športnikov. "Vprašanje je popolnoma legitimno. Osebno sem bom zavzel, da naredimo korak naprej in da pogledamo, če lahko na tem področju naredimo razumne standarde," je obljubil Pahor.

S predsednikom Pahorjem sta se strinjala tudi ministra Virant in Jakič. "Ne gre za to, da si kdo česa ne bi zaslužil. Smo za enake nagrade za vse in za vse bi moralo veljati isto," pa je Špikovo kritiko sistemu podprl tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.

Šport je svoj delež k varčevalnim ukrepom že dal

Debata je med drugim tekla tudi o položaju delovnih mest slovenskih športnikov v javni upravi. Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je bil skupaj s športniki zaskrbljen predvsem nad dejstvom, da vlada v četrtek ni sprejela sklepa o zaščiti delovnih mest športnikov v javni upravi, ki bi jih s tem izvzela iz predvidenega krčenja delovnih mest.

"Šport je svoj delež k varčevalnim ukrepom že dal. V zadnjih letih se je število zaposlenih športnikov na ministrstvih zmanjšalo s 144 na 106 in sami lahko izračunate odstotek. Naša želja je bila nasprotna, 150 delovnih mest, cilj je 200," je dejal Gabrovec in dodal, da razume tudi nekatere dileme v carini, kjer je zaposlen del športnikov, obenem pa je ministra Viranta in ministra za obrambo Romana Jakiča pozval, naj vlada ta sklep sprejme ter da bi sporazum o tem slovesno in tudi simbolično podpisali 12. junija na skupščini OKS.

Virant se bo zavzel za službe športnikov v javni upravi

Virant je športnikom obljubil, da se delovna mesta v javni upravi ne bodo ukinjala linearno in da se število zaposlenih športnikov ne bo zmanjšalo. "Športniki ste elita države in zavzel se bom, da se bodo delovna mesta, namenjena športnikom, najmanj popolnjevala," je dejal Virant, ki je dejal, da ni bil seznanjen s tem, da naj bi vlada o tem razpravljala že v četrtek.

Viranta je popravil minister Jakič, ki je vedel za predlagani dokument, a dodal, da je pred sprejetjem dokumenta tega treba medresorsko uskladiti: "Ne vidim pa razloga, da tega ne bi skušali urediti do skupščine OKS. V obrambnem ministrstvu je zaposlenih največ športnikov in tako bo tudi ostalo."