Po navedbah predstavnikov zastopnika Nissana v Sloveniji so potencialno težavo v zvezi z volanskim obročem odkrili v okviru stalnega nadzora kakovosti.

»Nissan je ugotovil, da v nekaterih redkih primerih pritrdilni vijak volanskega obroča prvotno ni bil dovolj zategnjen,« so pojasnili.

Nissan pa zato že izvaja prostovoljno akcijo vpoklica približno 576.000 vozil Micra (K12). Lastniki vozil, pri katerih je ta napaka možna, bodo tako v prihodnjih tednih prejeli osebno pismo s povabilom na njihov pooblaščeni servis, kjer bodo preventivno preverili omenjeni zatezni moment vijaka volana in ga, če bodo ugotovili, da je to potrebno, zategnili z ustreznim momentom. Poseg bo za lastnike avtomobilov brezplačen.

V Sloveniji je vozil, ki bi lahko imela to težavo, 1400, so še povedali v Renault Nissan Slovenija.

Kot so v četrtek poročale tuje tiskovne agencije, o morebitnih prometnih nesrečah, ki bi bile posledica omenjenih težav z volanom, v Nissanu niso bili obveščeni.

Pisale so tudi, da gre za še en udarec drugemu največjemu japonskemu proizvajalcu jeklenih konjičkov, ki je nekoč veljal za varnega in zelo zanesljivega proizvajalca.

Že aprila so štirje glavni japonski proizvajalci avtomobilov - poleg Nissana še Toyota, Honda in Mazda - zaradi možnih težav z zračnimi blazinami po vsem svetu skupaj vpoklicali 3,39 milijona vozil.