Na posameznih gorskih ciljih, prireditelji so morali sprva zaradi sneženja opustiti vzpona na legendarna prelaza Stelvio in Gavia, namreč vladajo temperature pod nič stopinj Celzija. Zaradi odpovedi današnje kraljevske etape se skupna zmaga tako vse bolj nasmiha Italijanu Vincenzu Nibaliju, ki ima pred najbližjimi zasledovalci več kot štiri minute prednosti. Dirka se konča v nedeljo v Brescii, zaenkrat pa še ni znano, kakšna bo sobotna, predzadnja 20. etapa.

Di Luca pozitiven tudi na letošnjem Giru

Nekdanji zmagovalec kolesarske dirke po Italiji Danilo di Luca je bil pozitiven na dopinškem testu. Italijan, ki nastopa tudi na letošnji italijanski pentlji, je bil pozitiven na testu konec aprila, neposredno pred pričetkom Gira, odkrili so mu vzorce eritropoetina. Di Luca je na Giru že bil pozitiven in je že prestal prepoved nastopanja.

Če bodo pri Di Luci odkrili tudi pozitiven vzorec B, bo Italijan zaradi ponovitve prekrška dobil dosmrtno prepoved nastopanja. Leta 2009 je Di Luca zlorabil sredstvo CERA in takrat dobil dveletno prepoved nastopanja. Prepoved so mu takrat zaradi sodelovanja s preiskovalci skrajšali na devet mesecev. Po zmagi na Giru leta 2007 je dobil trimesečno prepoved nastopanja, saj je sodeloval z "dopinškim" zdravnikom Carlom Santuccionejem.