Če sta Grega Bole (87. mesto, zaostanek pet minut in petindvajset sekund) in Luka Mezgec (144.) preizkušnjo vzela bolj kot nujen tranzit proti nedeljski hitri paradi v Brescii, je Celjan upal, da bo 18. etapa njegov dan. Preizkušnja je bila kot nalašč zanj. Zadnjič v enoletnem ciklusu je imel čast voziti v dresu aktualnega slovenskega prvaka v kronometru z ljubljanske ravnice, poleg tega velja za dobrega plezalca. Seveda ni pričakoval, da se bo v najzahtevnejši uri resnice (20 km, 1020 metrov višinske razlike) postavil po robu najmočnejšim možem, ki so začeli tridnevni končni obračun za zmago. Vendar, da bo ura pokazala le 67. mesto, 4 minute in 54 sekund za rožnatim gospodarjem karavane Vincenzom Nibalijem, ki je za debelo minuto deklasiral vso konkurenco in pred sneženim zaključkom še bolj utrdil vlogo vodilnega, pa zagotovo ne. A bolj kot boginja sreče mu jo je zagodel bog vetra, Eol.

»Vreme se je spreminjalo, pripravljalo se je k dežju in očitno sem bil na cesti ravno v neugodnem trenutku skoraj štiriurne preizkušnje. Taki, kot sta Modolo in Hondo, me zagotovo ne bi smeli prehiteti. Po občutku sem imel dober ritem, a že na prvi prelomnici v krajšem spustu je veter butnil vame, da je na števcu kazalo le 50. Veter v prsi sem imel vsaj tri četrtine trase. Moji šefi so me že malo pomirili. Vse skupaj se mi zdi že malo smešno,« je izlival čustva.

Razpoloženje, predvsem v vsej baskovski ekipi, se je občutno izboljšalo, ko so na prestolu vodilnega vse do zadnjega moža na tedaj že deževni cesti gledali kapetana Samuela Sancheza. »No, vsaj to, čeprav je drugo mesto nehvaležno. Samuel je končno zagnal motor, kot je pričakoval. Izguba časa v prvem in drugem tednu ga je nekaj časa malo potrla. Sedaj se nadejamo, da mu bo letelo tudi zadnja dva dni v gorah. Ugaja mu hladnejše vreme, kot se obeta, saj je podoben tip kolesarja kot Simon Špilak. Ne vem pa, tako kot celotna karavana, kako bo na nadaljnji potek vplivala sprememba trase. Čez Gavio in Stelvio danes zagotovo ne gremo, menda tudi jutri na Gau in Tre Cime di Liveredo ne, saj so tam temperature pod ničlo,« je razkril nekaj ozadja, ki zadeva desetouvrščenega Sancheza.

Spremenjena današnja trasa v dolino Martello, zelo podobna kraljevski etapi bližnje dirke Po Sloveniji (Škofja Loka–Sorica–Tolmin–Livške Ravne–Kobarid–Vršič), bo očitno še dodatno olajšala rožnato pot siciljanskemu kralju Vršiča. Pred Cadelom Evansom, ki je delno v dežju dobil dodatni dve minuti zaostanka (25. čas dneva), ter Rigobertom Uranom in Michelom Scarponijem ima že več kot štiri minute naskoka. »Od Cadela sem pričakoval, da bo bolje odpeljal. Imel sem določeno prednost, da sem startal zadnji in v zaključku sem ga že tako lovil, da sem ga videl pred sabo, kar mi je dalo dodaten motiv. Sem v dobrem stanju, tudi ekipa, zato vreme ne bi smelo veliko vplivati. Sem sproščen,« je po etapi zatrdil »morski pes« s Sicilije Vincenzo Nibali. mm