Naslednji veliki dan za jeseniški hokej bo ponedeljek, ko bo Acroni odprl novo valjarno, na odprtju pa bo med drugim prisoten slovenski politični vrh in ruski lastniki tovarne. To bo zagotovo idealen trenutek, da Jeseničani prepričajo premožne partnerje iz Rusije, kakšen hokejski projekt so si zamislili. Zgolj od njihove podpore bo namreč odvisno, ali bo prenovljena Podmežakla prihodnjo zimo dihala z resnim hokejem. Če bo dogovor sklenjen, ne bo več nikakršnih ovir za izpolnitev striktnih pogojev vrha lige, ki jih bodo morali Jeseničani v Celovcu natančno predstaviti čez teden dni.

V igri je torej ustanovitev novega kluba, ki ne bi imel nikakršne povezave s padlim velikanom HK Acroni Jesenice ali HD Jesenice mladi predsednika Mihe Rebolja. V zakulisju se že pojavljajo zametki v organizacijski strukturi, zelo pomembno besedo pa bo imela največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija. Medtem ko bi upravni odbor sestavljali najmočnejši sponzorji, bi mesto predsednika kluba zaupali povsem neodvisnemu človeku, ki ni obremenjen s pestro zgodovino hokeja na Jesenicah. Po naših informacijah ima vplivno vlogo že zdaj Jernej Pavlič, 29-letni ambiciozni Jeseničan, trenutno predsednik podmladka stranke in državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek. Ob tem velja opozoriti, da je lahko močan politični pridih za klub tudi past, saj Pozitivna Slovenija ne bo večno na čelu države, zato je še toliko bolj pomembno, kako trdno bo sodelovanje z ruskimi sponzorji.

Zanimivo, da se ob vsakodnevnem dogajanju na Jesenicah niti malo ne zganejo na matični hokejski zvezi. Predsednik Matjaž Rakovec za hokej niti nima veliko časa, saj ima vse preveč težav v poslovnem svetu, kjer se nanj zgrinjajo vse hujši očitki. Njegov nenadni sestop z vrha Zavarovalnice Triglav ob zanj praviloma ugodni politični klimi je stresel tudi hokejsko zvezo in ponudil kost opoziciji, da strni vrste in jeseni vnovič poskuša z Rakovčevo zamenjavo. Povsem jasno je, da bo Matjaž Rakovec pod težo kritik v Triglavu do novega leta stežka zdržal v vrhu HZS, saj je izgubil dobršen del kredibilnosti in ugleda, hokejska zveza pa je specifična organizacija, ki je med resnimi panogami najbolj odvisna od renomeja svojega šefa. Potem ko je Ernest Aljančič po odmevnih aferah izgubil zaupanje v domačem hokeju, po njegovi poti zdaj stopica tudi Rakovec, ki je – kako nenavadno za naš hokej – še nedolgo nazaj ponujal upanje v boljši jutri.