O odločilnih tekmah proti Romuniji in Belorusiji za nastop na EP 2014

Pri tem seveda ni nobene filozofije – zmagati moramo na obeh tekmah, če želimo Dansko doživeti v živo. V drugem ciklusu kvalifikacij smo dvakrat tesno izgubili proti Islandiji, kar pomeni, da smo se sami pripeljali v težak položaj. In zdaj se moramo iz njega tudi sami rešiti. Prepričan sem, da nam bo uspelo. Vsi se zavedamo, da je Slovenija na obeh tekmah v vlogi favorita, in od tega ne bežimo. Ne čutim nobenega pritiska, živčnosti ali treme pred odločilnima tekmama, ampak sem čisto miren, saj zaupam v igralce, reprezentanco in uspeh.

O morebitnem pritisku po dveh porazih z Islandijo in imperativu uspeha proti Romuniji in Belorusiji

Nimam občutka, da bi poraza z Islandijo negativno vplivala na igralce. Porazi so sestavni del športa, reprezentanca pa se mora navaditi, da kljub občasnim porazom ostaja psihološko močna. Zaradi uspehov na velikih tekmovanjih smo si sami naložili pritisk na ramena, zdaj moramo ustrezno odgovoriti na ta izziv.

O poškodovanih Nenadu Bilbiju in Juretu Natku

Bilbija pričakuje, da bo uspešno okreval po poškodbi in bo nared za tekmi. Sprva je dejal, da računa, da bo igral na zadnjih dveh tekmah v nemški ligi, a kasneje mi je zagotovil, da bo vsaj na zadnji. Natek je bil zaradi poškodb kolena in zapestja kar eno leto odsoten z igrišč, kljub vrnitvi pa še ni na takšni vrhunski ravni in v tekmovalni formi, da bi ga lahko obremenil za pomembni tekmi. Po dolgi odsotnosti pri njem verjetno obstaja tudi manjši psihološki zadržek, zato ga je nesmiselno forsirati. Na položaju desnega zunanjega igralca imamo kljub odsotnosti Boruta Mačkovška dovolj kakovostno izbiro, kajti poleg Bilbije sta tu še Sebastian Skube in David Špiler. Vsi trije so dlje časa v reprezentanci in so bolj izkušeni kot Mačkovšek, prav tako pa imamo tudi na desnem zunanjem položaju dovolj veliko izbiro.

O tem, zakaj na seznamu ni mladega Blaža Blagotinška

Krožnega napadalca ni niti na širšem seznamu iz preprostega razloga, ker sem se odločil, da tokrat dam prednost Petru Puclju. Na zadnjih tekmah bomo potrebovali predvsem igralce, ki so močni v obrambi in imajo veliko izkušenj, zato je Pucelj seveda primernejši kot Blagotinšek. Blagotinšek je proti Islandiji debitiral v reprezentanci, a to, da ga ni na seznamu za obračuna z Romuni in Belorusi, ne pomeni, da ni izkoristil ponujene priložnosti.

O odhodu Boruta Mačkovška in Matevža Skoka v Katar

Tega ne bi želel posebno komentirati. Sama sta se pač tako odločila in spoštujem njuno odločitev. Nikogar nikoli nisem silil, da igra za reprezentanco, izbrana vrsta pa je dodana vrednost. Ne, zaradi njunega odhoda nisem jezen in niti več ne razmišljam o tem. Lahko bi zadevo dojemal na tak način, da sta pač poškodovana in da ju zato ni v reprezentanci. Zaradi njune odsotnosti nismo igralsko hendikepirani in ocenjujem, da imam na razpolago celoten igralski kader.

O doživljanju tekme proti Belorusiji

Čeprav bom v novi sezoni prevzel beloruski klub Dinamo Minsk, pred odločilno tekmo z Belorusijo ne čutim dodatnega pritiska in nimam posebnih občutkov. Beloruse bomo v vsakem primeru premagali. Ko bom prišel v Minsk, me bodo zato pač malo bolj sovražili, ker bom Belorusiji preprečil uvrstitev na evropsko prvenstvo. A s tem se ne obremenjujem.