Friderika Lahovnik - Fricka, rojena Prevaljčanka, ki je bila pred 35 leti vodja razvojnega oddelka Leka v Ljubljani, je bila ženska z izrazitim smislom za razvoj in proizvodnjo farmacevtskih izdelkov. Tako piše na spominski plošči, ki so jo njej v čast izobesili na pročelju današnjega obrata Leka na Prevaljah, ki velja za enega najsodobnejših na svetu. Njeno prizadevanje, da bi del farmacevtske in dentalne proizvodnje pripeljala domov, na Koroško, je obrodilo sadove davnega leta 1976, ko so takrat še v okviru Tekstilne industrije v Otiškem vrhu začeli proizvodnjo prvih izdelkov.

Takrat je dobilo delo 16 Korošcev, že po dveh letih pa je na Prevaljah nastal obrat, v katerem je začelo proizvodnjo penicilinskih izdelkov 40 ljudi. Danes jih je tu zaposlenih več kot 200, večinoma žensk iz vseh občin Mežiške in Zgornjedravske doline. »V tistem času je bila Koroška regija gospodarskih uspehov, brezposelnost pa skoraj ničelna. Žal je slika danes povsem drugačna. In eno tako svetlo in spodbudno podjetje ima v času, ko ni in ni gospodarskega zagona, sploh pa ne na Koroškem, toliko večji pomen. In Lek nam s svojim sposobnim vodstvom in razvojem daje zgled, da se da tudi v teh kriznih časih preživeti,« pravi prevaljski župan Matic Tasič, ki se dobro zaveda, kako dragoceno je danes vsako delovno mesto. »Pa ne le to, pomembno je, da je podjetje vpeto tudi v lokalno okolje in je družbeno odgovorno, saj pomaga tudi pri drugih stvareh, ki niso vezane na njegovo proizvodnjo. Pomembna sredstva namreč donirajo za najrazličnejše humanitarne, izobraževalne in kulturne dejavnosti,« poudarja Tasič. To so dokazali tudi včeraj, ko so Odbojkarskemu klubu Prevalje in Koroškemu gasilskemu zavodu namenili 21.000 evrov.

Epidemija gripe pomeni tudi več dela

Kot pravi Bojan Dolenc, delavski direktor prevaljske enote Leka, kljub krizi tudi na novo zaposlujejo, a so pri tem zmerni. »Odvisni smo pač od naročil, zato občasno pride tudi do nihanj. Izdelujemo pač sezonski izdelek in smo odvisni od tega, kako se razvijajo epidemije gripe. Letos je ta bila ta precej prisotna, zato je bilo dela več, zdaj se stanje že umirja,« pravi Dolenc. In dodaja, da imajo na Prevaljah 22 odstotkov zaposlenih z visoko ali višjo izobrazbo, preostalo so v glavnem farmacevtski, tudi strojni in elektrotehniki. Sami namreč nimajo razvojnega oddelka, a tudi če bi ga imeli, se jim za visokokvalificirano delovno silo ne bi bilo treba ozirati prav daleč.

Na leto proizvedejo 400 milijonov tablet in 13 milijonov sirupov, naročila pa se jim še povečujejo. Kot nam je povedala Edita Klobučar, ki je prevaljskem Leku zaposlena že 18 let, imajo tudi sindikat, a je ta skoraj brez dela. »Lek je podjetje, ki v tem okolišu veliko pomeni. Saj se pojavijo tudi težave, a te rešujemo in skorajda niso omembe vredne,« pravi. In ko vrtamo dalje, ali so bili kdaj nezadovoljni s plačami, nam čisto resno odvrne: »S plačami ne, z malicami pa.« A kot pravi generalni direktor Leka Vojmir Urlep, danes samo znanje, bogate izkušnje in pridne roke žal niso več dovolj. »Slovenija zaradi krize žal postaja vse manj konkurenčna in zanimiva za tuje vlagatelje,« je potarnal. A so z rezultati poslovanja za zdaj zadovoljni. Največ izdelkov prodajo v Združene države Amerike, Rusijo, Poljsko in na Češko, kar kaže na to, da so zanesljiv in inovativen poslovni partner in kot taki ključni za del Sandoza, eno vodilnih svetovnih generičnih farmacevtskih družb.