Programska vodja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, Varja Močnik, poudarja, da se festival, tako kot minula leta, tudi tokrat ne omejuje na določene filmske žanre, oblike, avtorska zaledja ali kakršne koli tematske okvire in niti ni pregled neodvisnega avtorskega filma pretekle sezone. »Poganja nas eno samo vodilo: pripeljati na filmska platna proizvode, ki niso prikazani nikjer drugje v Sloveniji, filme, ki so drugačni, ki odstopajo od že videnega načina pripovedi.«

Poklon 35 milimetrom

Prva festivalska dneva, 3. in 4. junij, ki bosta program stregla pod zvezdami, v Letnem kinu Manzioli, bosta rezervirana za brezplačne projekcije za domačine. V torek bo prikazana Vas iz kartona italijanskega režiserja Ermannoja Olmija, dan zatem pa kultni domači film Na svoji zemlji Franceta Štiglica, ki je bil posnet pred 65 leti in kot prvi proizvod naše kinematografije prikazan na festivalu v Cannesu. Zares pa se bo za širšo publiko začelo v četrtek, 6. junija, ko bo večer posvečen Silvanu Furlanu, ustanovitelju Slovenske kinoteke. Občinstvo si bo ob klavirski spremljavi v živo lahko ogledalo film Erotikon in Furlanov film Deklica s frnikulami (1997) o filmski igralki Iti Rini.

Sicer pa organizatorji v ospredje postavljajo programski odsek 35 mm kult-ure, s katerim se bodo poklonili 35-milimetrskemu filmu. Znotraj tega bo prikazan denimo eden najbolj kinetičnih filmov vseh časov Bil je zmenek Clauda Leloucha ali finska peturna mojstrovina Osem smrtonosnih strelov Mikke Niskanena. Posebno mesto pa bo tu dobil podsklop Odpor, ki prinaša kratkometražne dokumentarce, posnete med letoma 1961 in 2010, ki jim je skupna parola, da bo človek kot duhovno bitje preživel le, če se bo upiral takšnemu in drugačnemu okvirjanju. Ta programski del bo začinil pogovor s Karpom Godino in Želimirjem Žilnikom, ki bosta spregovorila o »vztrajnosti filmskega upora«.

Omenjena sekcija pa se bo upirala še iz druge perspektive, in sicer proti brezglavi dirki za digitalizacijo. V tem kontekstu se bosta predstavila kanadski avtor John Price, ki mu film ne predstavlja le sredstva izražanja, temveč način življenja, ter indijska režiserka Shai Heredia.

Med srhljivko in lutkami

Med gosti, ki se bodo poleg že omenjenih zvrstili na festivalu, velja omeniti še francoskega ustvarjalca Sylvaina Georgesa, enega najobetavnejših mladih nizozemskih režiserjev Martijna Mario Smitsa ali zmagovalca lanskega puljskega filmskega festivala Damirja Čučića.

Snovalci Kina Otok med drugim niso pozabili niti na žanrske filme, saj bodo servirali denimo ameriško nadnaravno srhljivko Razplet ali japonsko komedijo Šarmerji. Kot že rečeno, pa bodo tokrat del programa s sklopom Podmornica namenili tudi najmlajšim, za katerega upajo, da se bo razvijal tudi po koncu festivala. Ponujen bo niz kratkih lutkovnih animiranih filmov iz Švedske pod skupnim naslovom Pika in packa ter nizozemski film Kauwboy. Ob projekcijah bodo organizirana tudi strokovna srečanja o vlogi filmske vzgoje, prikazanih pa bo tudi nekaj izdelkov, ki so jih zasnovali otroci.sk